Tekati. Da ali ne?

16.01.2011

Tek.

Ko sem se mu nazadnje prepustila, sem si potrgala gleženjske vezi. Po tistem sem tek opustila, čeprav želja, da bi zdravo tekala, v meni pravzaprav nikoli ni čisto ugasnila.

Popoldan, ko sem se sprehajala po sončku, sem opazila veliko tekačev in želja, da bi tudi sama znova začela tekati, se je spet prižgala.

Ker ne bi rada znova naredila napake – tako kot pred leti – sem začela brskati za informacijami, kako pravzaprav začeti zdravo in varno tekati.

Zasledila sem, da je najpomembnejše začeti počasi. Še posebej, če imaš preveč kilogramov. Prav tako je pomembno, da mišice po teku raztegneš in da se pred pričetkom teka dobro ogreješ. Večina začetnikom priporoča, da na prvih treningih prvih nekaj minut hodijo, nato pa začnejo tekati. Počasi. V “pogovornem” stilu. Pri tem je predvsem pomembno, kako tečemo. S petami naj ne bi udarjali ob tla. Tekli pa naj bi vzravnano,  s pogledom naprej. Pomembna je tudi tekaška oprema. Svetuje se, da se ne oblečemo preveč, da si obujemo kvalitetne tekaške čevlje, goleni pa ovijemo v kompresijske nogavice, s katerimi skrbimo za svoje žile.

Ker opremo (razen kompresijskih nogavic, ki jih bom kupila jutri) že imam, je samo treba še začeti. Prav tako, kot sem znova začela telovaditi. In počutje se je že po nekaj “aktivnih” dnevih izboljšalo. Pa tudi razpoloženje je odlično. :)

Polna sem energije in motivacije. Sem ugotovila, da sem sama sebi lahko največji in najboljši motivator. Ko sem pred dnevi šla po dolgem času peš na sosednji hrib, sem se ves čas spodbujala in bodrila. In bilo je odlično. Sicer sem na vrh prišla 10 minut kasneje kot običajno, a mi je uspelo. :) In bila sem ponosna nase. Še posebej danes, ko sem polna veselja znova izvajala vaje, ki jih do sedaj kar nekako nisem (z)mogla. V tem trenutku se mi zdi čisto vse dosegljivo. Tudi tekanje. In če sem pred meseci pristala na zdravniško zdravljenje, si lahko sedaj dovolim sprejeti tudi svoje metode.  Sploh glede na to, da moje počutje kaže, da so učinkovite. :)

V tem tednu sicer napovedujejo ohladitve, a vseeno načrtujem, da bi del popoldneva namenila krajšemu teku. Vsaj za “probo”. Počutje po teku pa bo namreč tisto, ki mi bo povedalo, ali je to trenutno dobra izbira, ali ne. :)

Kot kaže začenjam teorijo končno spreminjati tudi v prakso. Na začetku, ko sem osvojila precej teorije  in je nisem znala in zmogla zaživeti v praksi, sem se zaradi tega precej obremenjevala. Sedaj sem se sprostila in sprejela, da je za vsako spremembo potrebna vaja.

Vaja namreč dela mojstra. Mojster pa vajo. :)

 • Share/Bookmark

V kategoriji cukrčki, tisto moje novo, zdravje, življenje Tagi: , , ,

 

11 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Maži  |  17.01.2011 ob 09:08

  Če si želiš družbe…tekaško na tvojem nivoju….javi !

 • 2. tatoslo  |  17.01.2011 ob 09:48

  tatoslo

  Predlog. Tek ni hec. Če se ga lotiš narobe, bodo posledice zlo neprijetne. Informacija, ki pojasni: pri vsakem koraku je pritisk na stopalo tri kratnik telesne teže. Torej če imam 80kg pomeni da vsak korak pomeni 240kg obremenitve. če je v kilometru povprečju 670 korakov.. pridemo do fascinantnih 160.800 kg. Deset kilometrov… milijon seštoosem tisoč kilogramov. Če nabijaš na peto, gredo te cifre v hrbtenico, če tečeš navzven gre vse preko gležnjev… Zato tek ni hec. Niti slučajen ni dvoma o koristnosti ampak res svetujem: ko se začne tečt, naj se posvetuje s strokovnjakom. Pa ne to iz raznih revij kjer študenti mal srfajo po netu. Obstaja ziljon tekaških klubov. Izberi takega ki ga vodi nekdo s certifikatom ali izkušen tekač. Naj te posname, naj ugotovi napake, naj nauči kako popraviti. Potem pa v gozdove, na travnike, daleč od cest in “poziranj” po mestnih tlakovcev. In potem pride in užitek in koristi. Prepričanje da znak vsak tečt, se pri zdravniku hitro podere. Dober tek.

 • 3. Don Marko M  |  17.01.2011 ob 11:18

  no, pa se je (končno) začelo….ti kar, step by step, da boš tekala zraven pozno spomladi na tour-u po Obali….jaz pa te bom motiviral – na kolesu… ;) :cool:

 • 4. Urška Sonček  |  17.01.2011 ob 11:19

  Urška Sonček

  Morda bi bilo spomladi malce lažje začeti, saj bo večkrat lepo vreme. Zimo večina rekreativnih tekačev izkoristi (oz. letos tudi jaz tečem max 2x tedensko) za počitek. Sicer pa priporočam tekaški forum: http://www.tekaskiforum.net ;) Veliko sreče.

 • 5. Plujem  |  18.01.2011 ob 20:36

  Plujem

  Maži – Hvala za ponudbo.

 • 6. Plujem  |  18.01.2011 ob 20:36

  Plujem

  Tatoslo – Hvala za razlago in nasvet. Sem brala, da obstajajo tekaški trenerji.

 • 7. Plujem  |  18.01.2011 ob 20:37

  Plujem

  Marko – Ja, step by step. :) No, bomo videli, kako bo spomladi. :) Se je pa vsaj začelo dogajati. Juhuhu. :)

 • 8. Plujem  |  18.01.2011 ob 20:38

  Plujem

  Urška Sonček – Hvala za nasvet. Morda bo res dobro, da s tekom počakam, da bo malo topleje. Bom videla, kako se bom počutila. Zaenkrat vsakodnevno telovadim, da se razmigam. :)

 • 9. NoMercy  |  18.01.2011 ob 20:51

  tudi divji fuk se začne počasi :) btw: mlečna kislina zjebe ud največje športnike — največja motivacij za rekreacijo pa je tip ki bi mu “pripustila” in bi mu rada pokazala čvrste “atribute” :)

 • 10. Plujem  |  18.01.2011 ob 20:53

  Plujem

  NoMercy – Glede divjega fuka se strinjam. Glede največjega motivatorja pa ne. Sedaj sem KONČNO spoznala, da sem sama svoj največji motivator. :)

 • 11. JozicaH  |  19.01.2011 ob 09:32

  Počasi se daleč pride :) jaz sem “laufala” kot najstnica, vendar sem potem opustila tek. In kadarkoli ko sem se spravila nazaj, ni bilo to to in ni trajalo. Se pa zdaj ponovno, zelo sramežljivo sicer, spogledujem s tekom. Zaenkrat samo v teoriji. V praksi pa telovadim, jogiram in hribolazim. Tako da ko, če bo prišel pravi čas za tek, bom vsaj malo ojačana. Imam pa nekako… strahospoštovanje do teka (enako kot do hribov, ki jih ne poznam), verjetno ravno zaradi potencialnih poškodb zaradi nevednosti. In še moj nasvet… pojdi res, če je le mogoče, iz betona na naravno poglago, med svež zrak, med rastline, v naravo. Tako bo ne samo telo temveč tudi duša dobila svoje :)

  Pa srečno ;)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Januar 2011
P T S Č P S N
« Dec   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats