Kaj naredimo samo zase?

2.01.2011

Prvi dan v novem letu je in jaz že znova delam. Pa še od lanskoletnih obveznosti se nisem odpočila. Z debelimi podočnjaki sedim za računalnikom in strmim v seznam opravkov, ki me še čakajo, zraven pa razmišljam, da je zadnji čas, da na prvo mesto postavim sebe.

Oh, kako se to lepo sliši.  Pa bom to res zmogla? Brez slabe vesti?

Razmišljam, kaj lahko letos naredim zase. Še vedno se namreč nisem pozdravila. Pravzaprav sem si v zadnjem mesecu in pol uspela pridelati še nekaj dodatnih zdravstvenih težav. Tudi vse želje, ki sem jih poslala v vesolje, niso bile uresničene. Zato sem zadnjič prijateljici rekla: Ja, šment, no. Pa tako dobro želim vsem in jim pomagam. LE ZAKAJ SE MI NIČ NE URESNIČI? Pa je malo postala in mi nato rekla: Ja, drugim že želiš dobro in jim pomagaš. Kaj pa sebi?

In sem se zamislila.

Prav res. Kaj pa naredim zase? Kaj pa sebi želim dobrega?

Ugotavljam, da skoraj nič. Razen takrat, ko res “zagusti” (ko obležim z vročino ali kakorkoli drugače zbolim), si vzamem nekaj časa in se “mazim”, dokler simptomi ne minejo, potem pa znova veselo na delo in v pomoč drugim.

Če bom želela spremeniti trenutno stanje, bo potrebno spremeniti način življenja. Tega se zavedam.

Za najboljše rezultate so potrebno razvajanje na dnevni bazi. Da bi si to zagotovila, si bom čas zase najverjetneje morala vpisati v koledar; ravno tako kot to naredim za vse ostale opravke.

ČAS ZASE JE NAMREČ OD VSEGA NAJPOMEMBNEJŠI. A tudi najlažje si ga pač ne vzamemo. Izgovor za “izostanek” moramo opravičiti le sami pred sabo.

Ko razmišljam o preteklih nekaj mesecih, mi je popolnoma jasno, kjer sem znova izgubila “nit” z razvajanjem sebe. Ko se mi je nabralo preveč obveznosti, sem namesto, da bi kakšnem novem opravilu rekla “ne”, rajši začela zmanjševati čas zase, kar je seveda privedlo do te mere, da sem začela zmanjševati tudi čas spanja. In, evo, rezultat po nekaj mesecih: kronična utrujenost, podočnjaki in različne bolečine, ki jo spremlja napihnjenost.

Torej; znova se vprašam: Kaj bom letos naredila zase? Si želim z ritmom, ki je za moje zdravje in počutje več kot očitno neprimeren, še nadaljevati? Ali si bom dovolila sebe  - in samo sebe – postaviti na prvo mesto? Bom to zmogla narediti brez slabe vesti?

Čas je, da se navadim. Vaja dela mojstra. Vsakič mi na začetku verjetno ne bo uspelo. A sčasoma mi bo to prešlo v navado. Pri tem si bom naredila še varnostni ventil – skrb, da postavljanje sebe na prvo mesto ne prešlo v egoizem in egocentričnost. Še vedno želim biti rama za tiste, ki jih imam rada. Še vedno jim želim pomagat. In še vedno želim biti tukaj za njih. A ne za ceno svojega zdravja. Sploh ne takrat, ko njihova potreba pomoči preide v odvisnost in navado, da jaz rešujem njihove težave.

Kako se bom tega naučila? Ne vem še natančno. Kar začela bom. Najprej si bom poiskala nove hobije. In to takšne, kjer se bom gibala. Zelo rada bi plesala, a zaenkrat še nimam soplesalca. Morda bom začela tekati. Vsekakor bom pa znova začela telovaditi.

In to je novoletno darilo zame. Sebe bom začela postavljati na prvo mesto. Začela se bom razvajati. In začela se bom sprejemati točno takšno, kot sem, in se imela neskončno rada.

Kaj boste pa bi naredili samo zase v tem letu?

  • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, tisto moje novo, življenje Tagi: , ,

 

2 komentarjev Dodaj komentar

  • 1. NoMercy  |  2.01.2011 ob 13:48

    ker mi je konec 2010 uspelo dezinvestirati se :) za letos rabim samo kakšno občasno ljubico :P

  • 2. Plujem  |  2.01.2011 ob 14:27

    Plujem

    NoMercy – Če te to osrečuje. :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Januar 2011
P T S Č P S N
« Dec   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats