Ko te opali država

29.12.2010

Malo prej sem si izračunala dohodnino. Ne samo, da bom morala doplačati; doplačala bom več, kot znaša moja mesečna plača.

Res, da sem imela nekaj dodatnih zaslužkov; a vseeno me je šokiralo. To, da si država toliko jemlje, me je čisto šokiralo. Sploh zato, ker so mi dohodnino odbili že pri izplačilu. Res ne razumem tega našega sistema. A ne bi bilo bolje, da bi mi že sproti malo več odtegovali, kot da me potem v “enem kosu” šokirajo?

Takoj sem seveda začela iskati variante za morebitne olajšave in presenečena ugotovila, da (na žalost) ni skoraj nič možnosti. Edino, kar mi preostane, je, da si doplačam naložbo v 2. steber in si s tem zmanjšam plačilo dohodnine za okoli 400 eur. A ker zaslužek ni bil pridobljen na “easy come”, tudi dajatve državi nikakor niso “easy go”, kaj šele dodatno plačilo v pokojninski sklad. Od slednjega bom enkrat vsaj še nekaj imela. Od tega, da si država lasti dodatni % mojega prigaranega zaslužka, pa nikoli nič. To odiranje se mi zdi odvečno in nepotrebno. V tem trenutku popolnoma razumem tiste, ki se odločijo, da bodo delali na črno, prikrivali dobiček in se posluževali utaje davkov.

Prav zares razmišljam o selitvi v tujino. Počasi imam že dovolj tega našega sistema. Ko sem zadnjič bila v tujini, smo šli s kolegi v trgovino – špecerijo. Cene podobne kot pri nas, nekatere celo nižje, njihove plače pa vsaj 3 in večkrat višje kot pri nas – za enako delo, da ne bo kakšnih pomot. Ko smo se pogovarjali o prihodkih, so bili prav presenečeni, kako pri nas sploh preživimo. Precej neprijetna situacija. Še posebej, ko so presenečeni ugotavljali, kaj vse je pri nas dražje. Da ne omenjam tega, da so pri njih nižje tudi najemnine.

Če seštejem svoje stroške, kljub temu, da sem precej varčna, skozi mesec komaj zlezem. Pa nimam otrok. Občudujem tiste, ki preživijo z nižjo plačo in otroki. Kam neki gre ta naš svet v podalpski? Se mi zdi, da se vse bolj vrtimo v vrtoglavih cenah in čedalje nižjih plačah. Vem, da bo marsikdo rekel, da sem lahko srečna, da imam v teh kritičnih časih službo in da naj se ne pritožujem. Da, sem srečna in hvaležna, da imam službo, a vseeno ne morem mimo vsega tega, kar se pri nas potiho, a vse glasneje dogaja. Vse opaznejše je zategovanje pasov tistih na spodnjih stopnicah lestvice in kričeče bogastvo tistih, ki so zgoraj. Tudi število brezposelnih zaradi propadlih podjetij je odraz celotne družbe in njenega odnosa do življenja in materialnih dobrin. Da ne omenjam vseh afer, ki so zaznamovale leto 2010 in vseh tistih, ki so “jamrali”, kako nimajo skoraj za burek, kljub vsemu pa so nekje, v kotu svoje denarnice našli denar za Armanija, Guccija in še kakšnega prestižnega kreatorja.  Pa ne, da jim ne privoščim. Iz srca jim privoščim, če bi le bili tako pošteni in bi pred tem poskrbeli za plačilo vsem tistim, ki v njihovem imenu garajo na soncu, dežju in mrazu.

Nočem zbujati nikakršne slabe volje, kaj šele, da bi želela načeti kakšno politično debato, ker mi do tega res ni, a na dolgi rok takšen sistem, kot ga imamo, ne more zdržati. Spreminjanje stanja na državni ravni se trenutno morda res zdi nemogoče, a če bi vsakdo od nas sam pri sebi zmogel videti preko okvirjev vkalupljene družbe, bi lahko bil svet takoj lepši. Strpnejši. In bolj ljubeč.

 • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, tisto moje novo, viharji, življenje Tagi: , , ,

 

21 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. nevenka  |  29.12.2010 ob 08:27

  nevenka

  V vsem se pridružujem tvojemu mnenju. Resnično ne vem več kaj vse kor davkoplačevalec financiram, ker ni nikjer nič videti. Kako je lahko produktivnega človeka tako zelo obremeniti s kupom neproduktivnih? In to ne penzionistov in otrok. Naša družba je nasičena z administracijo in ekonomskim neznanjem. V glavnem zaradi politike. In seveda se strinjam, da bi rabili prav “državni udar” sicer res ne vem kako se bo zgodba končala. In bog ne daj, da dobimo na oblast, to kar smo že imeli. Zaradi njih smo tu, kjer smo.

 • 2. (jm)  |  29.12.2010 ob 09:04

  Hm. Na kakšen način pa prejemaš izplačila, da imaš toliko doplačila? Namreč pri plači se akontacija kar dobro ujema z končnim plačilom, pri avtorski sicer pride do neke razlike, ampak bi je morala prejeti kar za par plač, da bi se te razlike nabralo za eno plačo. Kar pa ne gre nekako skupaj z tem, da komaj prilezeš skozi mesec?

  Sicer pa pohvalno, da si si v naprej izračunala davčno pozicijo še pred koncem leta. Večina tega ne zmore, in jim potem ostane le jamranje. Jaz sem si tudi zračunal, in si na ta način izplačal še 13 plačo. Tako pridem točno do zgornje meje.

 • 3. Don Marko M  |  29.12.2010 ob 10:03

  hm, že leta in še vedndo kroži slogan, sicer povezan še na prejšnjo skupno državo – Tito je krao, al’ je i nama dao…..naši politiki, sicer Titova omladinska šola, so seveda tudi to ponarodelo remiksirali – Politik krade, al’ narodu ništa ne dade….. hja, tudi mene vedno bolj trže, ko se pogovarjam s kolegi in prijatelji iz tujine, nekateri so bili še pred nekaj leti tudi slovenski državljani, in nobeno presenečenje ne bo, če bom kmalu tudi sam z družino nekje na tujem, a vseeno bolj doma, kot v domači podalpski….

 • 4. Dajana  |  29.12.2010 ob 10:07

  Dajana

  To je res, da smo najbolj obdavčena država in da imamo visoke cene! A rešitev ni tujina. Sem bila tam več kot deset let in bi prišla nazaj, ne glede na to, kako mizerno je tu.

  Rešitev so ljudje na oblasti, ki delajo svoje delo kot je treba.

  Potrebujemo pametno oblast. Ki jo imamo in jo lahko izvolimo. Imamo pametne ljudi in strokovnjake. Zakaj ne izvolimo takih? Ker ljudje na volitvah delajo kot ovce. Volili so Pahorja namesto Janše, samo zato, da ne bi bil Janša na oblasti. Janša je bil na koncu mandata že dober!!!!

 • 5. Plujem  |  29.12.2010 ob 17:45

  Plujem

  Nevenka – Glede na ponudbo vseh politikov tudi jaz trenutno ne vidim izboljšav. Dokler tisti, ki so na vrhu, ali pa še bodo na vrhu, ne bodo zmogli narediti preklopa v glavi, bo stanje takšno, kot je.

 • 6. Plujem  |  29.12.2010 ob 17:50

  Plujem

  (jm) – Ne bom detajlno razlagala, na kakšen način prejemam dohodke. So pa bili vsi dodatni zaslužki namenjeni prenovi stanovanja in vračanju dolgov zaradi te prenove. Tisto nekaj malega, kar je ostalo, bo sedaj šlo za dodatno pokojninsko zavarovanje in plačilo dohodnine. Plača pa je namenjena za kritje sprotnih stroškov. Izplačal 13. plačo? Zaradi boljše davčne pozicije?

 • 7. Plujem  |  29.12.2010 ob 17:55

  Plujem

  Marko – Ja. Naši sedanji so naredili “polnimo svoje žepe” remiks. Na ostale pa so pozabili. Meni se zdi, da država bivališča pri občutku domačnosti ne igra vloge. Bistveno je, da smo obkroženi s tistimi, ki jih imamo radi, ne glede na to, kje bivamo.

 • 8. Plujem  |  29.12.2010 ob 18:00

  Plujem

  Dajana – Če mene vprašaš, tisti najboljši, najbolj obetavni, niti ne kandidirajo, ker se jim ne da igrati umazane igre s tistimi, ki zahtevajo vladanje za vsako ceno. Bi si pa želela, da bi nekdo končno pometel z vsemi tistimi, ki se še vedno hranijo iz državne blagajne, četudi je več kot jasno, da imajo za ušesi toliko masla, da niti stati ne morejo. A kot kaže je pri nas to nacionalni šport – z izjemo nekaterih malih ribic, ki naj bi bile v dokaz, da smo pred zakonom vsi enaki. Pa-ja-de. :)

 • 9. NoMercy  |  29.12.2010 ob 18:22

  hja – nekam “čudno” si se zmenila za plačilo dodatnega dela ali pa si ob dogovarjanju za ceno dela pozabila, da vsi “legalni” dohodki padejo v dohodnino. In očitno se ti je zgodilo, da so ti plačniki nakazali po najnižjem % dohodninske lestvice ti pa s tvojo plačo padaš v višji razred – in moraš “pokriti” razliko dodatnih dohodkov (oz. dohodnine) do dohodninskega razreda, kjer si s plačo. Lahko se ti je pa zgodilo, da si z dodatnim zasluškom prišla v še višji razred kot pa ga imaš s plačo – torej boš zaradi dodatnega zasluška plačala več dohodnine tudi od plače :( V tem zajcu grmi tič, da so “zasluški” bruto kategorija!

  add 8: jep – kdo pameten se bo pa šel politiko za tistih (bruto) cca 5.500€, če pa lahko v firmi v “državni” lasti potegne vsaj dvojno cifro :) Pa še mir ima v življenju – brez vsega rumenega tiska, pluvanja z vseh strani … :P

 • 10. bine bone  |  29.12.2010 ob 18:43

  Malo morgen. Republike umirajo. Kdo jih uničuje? S pomočjo najbolj prefinjenih propagandnih metod, psihološke vojne in nesramno neprikritih laži nas na silo trgajo, od naše civilizacijske dediščine, od starih družbenih ustanov in od naših družin; naše družbeno tkivo trgajo na nepregledno množico jalovih in med seboj nepovezanih koščkov. V svoji sili popolnega nadzora nas sleparijo in preusmerjajo našo pozornost, medtem pa s podtalnim delovanjem spodkopavajo naše države in naše blagostanje. Potiskajo nas iz ene krize v drugo, od enega “Hitlerja” do drugega, begajo nas, silijo nas, da se opredelujemo za eno ali drugo stran, vsiljujejo nam vloge v tej “zgodovinski” drami, ki si jih sami ne bi nikoli izbrali. Torej čakamo naprej, da se svet politično prebudi. Ali pa nas bodo uničili.

 • 11. lordwales  |  29.12.2010 ob 19:21

  Prva stvar, ki no opaža, mesece: Nisi več med gazelami večerove blogosfere, ker pač ne pišeš všečne stvari večerovih bralcev. Pri večerovih blogih je pač tako da ga berejo v glavnem bralci in bralke večera, ki jim je prijetno, da lady justine ( mojo malenkost ) lahko berejo vsak dan, ne smao ob torkih v Totem listu.

  Z dohodnino pa je tak:

  V nobenem primeru ne moraš doplačat cele plače, saj se dohodnina odvaja med letom – če pa imaš minimalno plačo se ne, in je vsa dohodnina od honorarjev če niso previsoki vrnjena.

  lepe praznike

  Lordwales

 • 12. lordwales  |  29.12.2010 ob 19:36

  Kakšna tujina?

  Ne vem zakaj je treba kar naprej poslušatI: Najbolj obdavčena država na svetu, če pa je prejšnja Janševa vlada znižala dohodnino za najbogatejše na 41 % !

  če si res v tem razredu, potem zlahka doplačaš to plačo, če pa si v srednjem 27 % pa tudi ne bo tak problem. Si pač dobro zraven plače kasirala z honorarji.

  plača za stroške?

  če nakupuješ v diskontih, ti po plačilu položnic ostane zelo zelo veliko. Zakaj ulagaš v dodatno pokojninsko varčevanje če vsak bančni depozit da več?

 • 13. bine bone  |  29.12.2010 ob 21:51

  Kako je s dohodnino? Dohodnina je uzakonjena kraja. Tako kot davek na dobiček, ki ga pokvarjen familije, ki se zmotno imajo za elito kardejo že vsaj tisoč let. Folk kdaj se boste zbudili. IMF to je kriminalna združba, ki liberalizira gospodarstvo. Njihov cilj je krepitev globalnega monopola ameriške Banke za zvezne rezerve. Kja ima Slovenija od tega. Vsak dan večjo revščino. IMF je namenjena podpori tujim kartkoročnim špekulativnim naložbam na novih trgih na račun realnega gospodarstva. IMF zahteva odsotnost nadzora nad menjalniškimi tečaji. IMF podpira visoko vrednost valute (dolarja) in s tem omogoča ohranjanje astronomske ravni domačih, to je ameriških obrestnih mer in s tem obrambo precenjenega dolarja. Dokler je menjalno razmerje zaradi lopovskega posredovanja IMF na trgu ostaja bolj ali manj trdno, pobirajo lastniki državnih obveznic ob 40% do 100% obrestnih merah velikanske dobičke. Kje je tukaj Slovenija? Lokalno gospodarstvo pa se duši, državni dolgovi rastejo v oblake, državni uslužbenci in upokojenci ostajao brez dohodkov, miljoni ljudi pa tonejo v skrajno revščino in v predčasno smrt. To čaka tudi Slovenijo, če se ne izvije iz krvavih krempljev svetovne financ elite. To velja za vse države v EU in drugod po celem planetu.

 • 14. Polde  |  29.12.2010 ob 22:54

  ‘bine bone’ … zadel si žebljivo na glavico!

  Točno tako deluje IMF in Amerika od zadaj! Pa saj Wikileaks podkrepljuje vse to več kot dovolj še iz diplomatskega področja! Še to zraven k vsemu!

  Resnica je, da je Ves svet zasužnjen s strani IMF!!! Le da tega ovce niso zmožne razumeti!

 • 15. Polde  |  29.12.2010 ob 22:57

  Kar se pa tiče SLO, je ena najbolj neučinkovitih in gnilih držav kar jih je!

  Tujina. Živel sem zunaj in se pred leti vrnil v to gnilobo skorumpirano nazaj. Zelo napačna odločitev. Sedaj se ponovno odpravljam v tujino. Dokončno in za vselej.

 • 16. (jm)  |  29.12.2010 ob 23:12

  bine bone – get life!

  Kakšno vezo ima IMF z dohodnino?

  In kje si bil zadnja leta, ko je dolar izgubil kar precej vrendosti.

 • 17. tomi  |  30.12.2010 ob 17:13

  hi @polde, damn kam pa v tujino?

 • 18. Plujem  |  31.12.2010 ob 03:03

  Plujem

  NoMercy – Hvala za razlago. Bom vnaprej preverila, koliko so odvajali sproti. add.8: Ja, seveda se jim ne da ukvarjati z vsemi “wannabe cream de la creame”.

 • 19. Plujem  |  31.12.2010 ob 03:07

  Plujem

  bine bone – Za našo resničnost izberemo samo tisto, za kar se sami odločimo. In zaradi vkalupljenosti in sprejemanja situacije takšne, kot je, tisti zgoraj s pridom izkoriščajo množice, ki so prepričane, da drugače ne more biti. A je lahko. Le spregledati je potrebno.

 • 20. Plujem  |  31.12.2010 ob 03:11

  Plujem

  Lordwales – Lepe praznike tudi tebi :D .

 • 21. Plujem  |  31.12.2010 ob 03:15

  Plujem

  Polde – Vsaka država je ravno takšna, kot jo dojemamo. Če ti je res tako neprijetno, se sprašujem, zakaj si se sploh vrnil.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2010
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats