Prva lekcija: Pozitivne misli so pot do zdravja in sreče

24.08.2010

Zadnje dneve prosti čas preživljam ob branju knjig o modrostih tibetanskih lam in seznanjanju z ugotovitvami, nasveti in napotki, ki jih v svoji knjigi ponuja Blinkita (2010).

Najpomembnejši napotek za zdravo in srečno življenje so pozitivne misli. Blinkita zato bralcem ponuja vajo “opazovanja svojih misli”.

Najprej se mi je ta vaja zdela enostavna. “Kaj pa je to opazovati svoje misli”, sem si naivno mislila. :) A ko sem začela, sem takoj ugotovila, da je svojim mislim precej težko slediti. Sploh mojim, ki me v nekaj preskokih pripeljejo od kisle kumarice do vrha Himalaje. :)

A vseeno sem poskusila. Prvi dan mi je šlo malce težje, naslednji dan je bilo mislim že lažje slediti. A “vsebina” mojih misli me je zelo, zelo presenetila.

Glede na to, da se štejem med prijazne in optimistične ljudi, ki imajo sicer tudi svoje “temne” trenutke ali trenutke “preoptimizma”, sem bila prepričana, da so moje misli večino dneva pozitivne, saj se tudi veliko smejem.

A po dveh dneh opazovanja, sem precej šokirana ugotovila, da so moje misli večino dneva negativne. Res, da dostikrat dnevno pomislim, kaj si želim. A hkrati (ravno tako, kot pišejo različni avtorji) pomislim tudi na vse tiste reči, ki si jih nikakor ne želim in me obremenjujejo.

Po tem spoznanju sem se kar zdrznila. Saj ni čudno, da imam vse te težave. :? Ker sedaj to tisočletno znanje prebiram, je očitno čas, da dozorim in se naučim “življenja”. Kadar sem sama s seboj, svoje misli ves čas negujem in božam s prijetnimi idejami, željami in vizualizacijo stanja, ki si ga želim.

Poseben izziv pa so trenutki, ki jih preživljam v družbi. Zaenkrat se tam še zelo hitro “izgubim” v poplavi negativinih misli; še posebej, če je okoli mene več ljudi, ki se o neprijetnostih pogovarjajo med seboj. Danes sem se šele po več kot 10 minutah pogovarjanja in poslušanja o neki neprijetni zadevi zalotila, kako znova uporabljam vse besede, ki ustvarjajo negativizem. Takoj sem se začela popravljati in namesto “grdo” rekla ” to ni lepo”; namesto “slabo” “ni najboljše”; izogibala sem se tudi besedi “moram”, ki ustvarja napetost in ultimat in tako naprej. Tudi vse neprijetne in negativne besede, ki so jih izrekli moji sogovorniki, sem poskusila odmisliti.

Najboljši napotki za sproščanje v takih trenutkih svetujejo nekaj globokih vdihov in izdihov ter misleno razblinjanje vseh negativnih besed, ki smo jih izrekli sami, ali smo jih od nekoga slišali/prejeli. Hkrati pa razmišljanje o lepih rečeh in lepih besedah. Najboljše je, da negativne besede, ki jih izrečejo drugi, zmoremo “odbiti”/preslišati še preden pridejo “v nas”. Ko jih nekdo izreče, naj bi jih sami pri sebi takoj spremenili v nekaj prijetnega, sogovorniku pa odgovor podali s pozitivno naravnanostjo, s katero bi sčasoma sprostili komunikacijo ter “umirili” sogovornika. :) :) :)

Sedaj poskušam upoštevati te napotke, spremljati svoje misli ter jih pretvarjati v pozitivne. To je namreč prva in najpomembnejša lekcija samozdravljenja. :)

(Drugi vnos v Dnevnik Magične Kraljične Mične)

 • Share/Bookmark

V kategoriji Dnevnik MKM, Magična Kraljična Mična, ezoterika, samozdravljenje, skriti zakladi, tisto moje novo, življenje Tagi: , , , , , ,

 

5 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. nevenka  |  24.08.2010 ob 06:52

  nevenka

  Ja, tudi jaz sem že poskušala tako. Celo z resnično vizualizacijo vsega dobrega. Pa mi je na koncu vendarle ostal slavni angleški BUT. Brez misli ne moreš definirati problema. Brez tega ga pa rešiti ne moreš. Če ga ignoriraš s pozitivnim mišljenjem, se sam ne reši. Seveda ga lahko s pozitivnim mišljenjem zmanjšuješ, da ni tako hud, si dopoveduješ, da bo slej ko prej rešljiv in ta hudiček kar ostaja. Kaj je sedaj spreminjanje v pozitivno? Da si mislim, da je ta problem največja možna sreča, ki me je doletela? In mu nadenem angleska krilca? Kaj pa spoštovanje resnice? Ehh. Vem, saj se da. Optimizem je vedno dobrodošel. Videti na pol prazen ali napol poln kozarec je razlika. A sem mi le zdi, da se optimizem ne more napajati iz nič. Običajno se iz pozitivnega iskustva, nekaterim celo iz vere. Kaj pa onim tretjim? Če se modrost življenja nikakor ne potrdi? In če te od malega naučijo: vsaka stvar je slaba dokler se ne dokaže za boljšo. Kao: varen način življenja.

  Mislim, da je poseganje v korenine lastnega razmišljanja hudo težka naloga. Ker gre za poseganje v značaj. Ozaveščanje mišljenja je morda res prava pot. Vredno je poskusiti. Saj nič ne stane.

 • 2. Špelca  |  27.08.2010 ob 13:34

  Nevenka, se strinjam s tabo.

 • 3. Plujem  |  28.08.2010 ob 00:07

  Plujem

  Nevenka – Strinjam se, da se optimizem mora od nekje napajati. In če želimo stalen priklop na to napajanje, najdemo “generator” samo v sebi in v tem, da smo zadovoljni s tem, kar smo in kar imamo. Vem pa, tudi iz prve roke, kako težko je včasih ostati pozitivno naravnan, ko ti vsi dogodki negirajo še tisto upanje, ki si si ga komaj napraskal. Kaj takrat narediti? Vsekakor sprostiti napetost, nato pa najti nekaj, kar nas pomirja in veseli.

  Glede vizualizacije pa sem tudi jaz ugotavljala, da mi ne rata. Ampak sedaj, ko sem spremljala misli, sem (najverjetneje) ugotovila tudi razlog, zakaj ni ratalo. Vzporedno s tem, ko sem si predstavljala, kaj si želim, sem v misli vpletla tudi strah, da se to ne bo zgodilo. Morda bo nov način prinesel več uspeha, sreče in ljubezni, ki jo želim tudi tebi.

 • 4. Gaj  |  3.09.2010 ob 07:50

  Pozitivne misli zame niso pot od zdravja in sreče, ampak k temu seveda zelo pripomorejo, pot je pa zahtevnejša…

 • 5. Plujem  |  5.09.2010 ob 23:01

  Plujem

  Gaj – Meni pa so. In ugotavljam, kako se telo neverjetno dobro odziva na njih. Si preden si spil kozarec vode kdaj poslušal v kozarec zašepetati “sovraštvo”, “jeza”, zloba”, spil en požirek in nato za primerjavo in pomiritev zašepetal še “ljubezen”, “sreča”, “veselje” in znova naredil požirek. Če nisi, poskusi. Jaz opazim občutno razliko.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Avgust 2010
P T S Č P S N
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats