Kakšno ime izbrati?

16.08.2010

Izbira imen.

Zame izjemno težko opravilo.

Že pri vzdevkih imam vedno težave. Kakšen vzdevek izbrati, da bo izražal mene, hkrati pa bo tako zanimiv, da bo drugim vzbudil zanimanje? Na začetku “online” komuniciranja sem uporabljala različna osebna imena, ki so izražala moje počutje. Od erotičnosti in gole pohote do želje po klepetu. Odkar pa sem pred leti to fazo prerasla, za vzdevke izbiram besede, ki jih uporabljamo pri vsakodnevnem pogovoru. Pa vzdevki so še najmanjši problem. Če ti ni všeč, ali ga “prerasteš”, ga preprosto ukineš ali spremeniš.

Večji problem lahko predstavlja izbira imen, ki jih je potrebno uporabljati dlje časa. Pa s tem ne mislim samo na imena otrok. Pravzaprav imam za ime otroka (dečka in deklico) že kar nekaj idej. Kar se mi zdi precej presenetljivo. :) Kako bo takrat, ko bo ime resnično potrebno izbrati, bomo pa še videli. :D

Kar nekaj preglavic lahko predstavlja tudi izbira imena za hišnega ljubljenčka. Pri nas je bilo največ težav pri izbiri imena za psa. Ker ni bil rodovniški, smo ime lahko izbrali prosto in nismo bili vezani na začetno črko. Poleg vseh Tarzanov, ki smo jih imeli v bližini, se je moj takratni fant spomnil imena, ki malo “poangleženo” zveni zelo posebno, hkrati pa je zelo preprosto. :D

Tudi ime podjetja je potrebno izbrati premišljeno. Navsezadnje je ime prvi vtis, ki ga podjetje pusti. Kakšno ime torej izbrati?Kaj se dobro sliši? Mora ime vsebovati dejavnost podjetja, ali je “dovolj”, če je kratko, preprosto in enostavno? Kakšno ime ljudem ostane v mislih, a je hkrati preprosto in nevsiljivo? So za podjetje primernejša krajša imena ali kratice? Ali je pomembneje, da so takšna, ki gredo dobro v uho? Z mojega vidika je pomembno predvsem, kaj podjetje prodaja/nudi. Če so storitve odlične, si ljudje najverjetneje zapomnimo še tako “težko” ime. A vseeno nimam nekih idej, kakšno ime izbrati za podjetje, ki se bo med drugim ukvarjalo s promocijo. Se mi zdi, da bi za to področje moralo ime biti še posebej “slišno” in privlačno.

Kako pa vi izbirate imena (kakršnakoli)?

 • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, tisto moje novo, življenje Tagi: , ,

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. robi81  |  16.08.2010 ob 14:55

  robi81

  Včasih je najboljši brainstorming – na plan z vsemi idejami, ki jih imaš, nato pa premisliš o najbolj primernih. Včasih pa je tako, da ideja pride kot strela iz jasnega.

  Kar zadeva ime podjetja, je potrebno predvsem upoštevati dvoje: da je lahko izgovorljivo (da potem deset ljudi ime izgovori povsem drugače) in da ni preveč podobno kateremu drugemu. Bil sem zaposlen na spletnem športnem portalu, ki je imel rahlo podobno ime kot športna televizija (rahlo podobno). In potem je bilo potrebno občasno komu razložiti, da gre za spletni portal, ne televizijo :)

  Aja, če bo podjetje iskalo nove sodelavce, se takoj javim :) )))

 • 2. Plujem  |  17.08.2010 ob 23:17

  Plujem

  Robi81 – Hvala za napotke. Bom upoštevala. Bo pa verjetno potreben brainstorming, ker mi še ni nobena ideja “uletela”. In kaj obvladaš, da se javiš? :) Promoviranje ali še kaj drugega? (Zaenkrat podjetje sicer ne bo iskalo novih sodelavcev, vendar se stvari lahko spremenijo.)

 • 3. robi81  |  25.08.2010 ob 22:44

  robi81

  Obvladam veliko različnih stvari, med drugim sem se ubadal s promocijo in trženjem spletnega portala.

 • 4. Plujem  |  28.08.2010 ob 00:07

  Plujem

  Robi81 – No, si bom zapomnila.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Avgust 2010
P T S Č P S N
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats