Malo delo z jajci in z alkoholom

19.05.2010

Kjub temu, da se danes o tem res veliko piše in govori, sem morala tudi jaz napisati ta zapis. Ko sem gledala izgrede, sem na začetku rabila kar nekaj trenutkov, da sem sprejela, da se to tokrat dogaja pri nas, v Sloveniji. In ne v eni izmed tujih držav, kjer so podobni izgredi nekaj običajnega.

Današnje študentske demonstracije so jasen dokaz, da so nekateri študenti izgubili kompas, ki naj bi jih usmerjal pri uresničevanju njihovega študenskega poslanstva.

To, kar se je danes dogajalo pred Državnim zborom RS, je sramotno.  In žaljivo. Žaljivo za zgledne študente. Žaljivo za starše študentov. In žaljivo za  tiste, ki se resnično trudijo, da bi se položaj študentov (in dijakov) Sloveniji  izboljšal. To niso prostesti, s katerimi bi ljudje pokazali in dokazali, da želijo spremembe. To sta vandalizem in izživljanje. S tem, ko so poškodovali stavbo državnega zbora in druge objekte v okolici, napadali policiste, rušili varovalno ograjo in pijani preklinjali v kamero, so pokazali ravno to, kar jim je očitala večina. To je, da so neotesani mladci, ki zaradi pomanjkanja moralnih norm ter prevelike zaužite količine alkohola, počnejo neumnosti. Pri tem pa jasno pozabijo na študij in njegov namen.

Današnje demonstracije so izgubile svoj namen. Sporočilo, ki so ga imele, je bilo podano v popolnoma popačeni obliki in na način, ki ga organizatorji shoda nikakor niso želeli.

Najbolj žalostno  je to, da so mnogi današnje demonstracije razumeli kot trenutek, ko se lahko začnejo izživljati nad objekti in nad policisti. Mnogi namreč bistva današnjih demonstracij sploh niso poznali. Tam so bili samo zato, ker je bil to čas za njihove demonstracije.

V vsej tej vnemi pa so popolnoma preslišali pravila organizatorjev protesta, ki so vključevala tudi shod “brez alkohola”.

In ravno najglasnejši in najbolj nasilni, ki se v času svojih dejanj verjetno niso niti zavedali, da jih snemajo ter da so na očeh celotni Sloveniji, tudi svojim staršem, so (po mojem mnenju) danes študentom dali še dodatno črno piko. Žal je tako, da s takšnimi dejanji črno piko dobijo tudi tisti študenti, ki se demonstracij niso udeležili, in tisti, ki so se demonstracij udeležili, vendar nasilnih dejanj niso izvajali.

Ko sem prej gledala posnetke, kako je specialna enota dvignila in vklenila enega izmed protestnikov, sem pomislila, da je res žalostno, kako se ljudje v takšnih situacijah začnejo obnašati kot horda neukrotljivih živali. Mnogi izmed njih zaradi vpliva množice od otročjih dejanj (npr. škopljenja policistov s plastično vodno pištol’co) hitro preidejo v večja dejanja (npr. ruvanje obcestnih stebričkov).Vpliv množice je v takšnih trenutkih res močan. Občutek posameznika, da mora izstopati in biti bolj drzen od drugih pa še močnejši.

Posnetki kažejo uničena okna ter tla, prekrita z različnimi predmeti. Nekateri protestniki so metali kamne in kamnike kocke. Nekateri pa so so na shod prišli tudi “oboroženi” s plastičnimi vodnimi pištol’cami ter z jajci, ki so poceni, a učinkovita municija. Metanje jajc ima namreč močno simboliko. Poleg tega, da z njimi metalec izraža svoje nestrinjanje, pomenijo tudi veliko ponižanje tistega, komur so namenjene.

Na fotografijah so jasno videni sledovi te poceni, a učunkovite municije, ki poleg občutka “ponižanja”, kaže tudi na to, da so nekateri študenti na shod prišli že pripravljeni na “spopad”. Vendar se tisti, ki mislijo, da se z nasiljem v takšnih situacijah dosežejo želeni cilji, motijo. Svoje zahteve namreč najlažje dosežemo z močnimi argumenti in jasnimi stališči.

Odgovornosti za izgrede organizatorji ne želijo prevzeti. Zanikajo pa tudi namigovanja, da naj bi nekateri izgredniki delovali pod njihovim okriljem. Ogorčeni so vsi, opozocija pa seveda že veselo razlaga, da so današnji dogodki posledica nepravilnih odločitev sedanje vlade. Kar seveda znova kaže na to, da je “pred televizorjem vedno najbolj enostavno soditi tekmo in tekmovalce”.

Kljub vsemu študentom in vladi želim, da bi našli neko vmesno pot, ki bi ustrezala vsem. Popolnoma se namreč zavedam, da nekateri študenti morajo delati, če želijo študirati, saj jim starši žal ne morejo (nekateri tudi nočejo) omogočiti brezskrbnega študija. Hkrati pa moram zapisati, da je kar nekaj tudi takšnih, katerih starši si zaradi omogočanja študija svojim otrokom  skozi mesec zategujejo pasove, njihovi potomci pa namesto rednega učenja čas zapravljajo s popivanjem in žuranjem. Vzporedno s tem pa zaradi ležernega načina življenja tudi podaljšujejo čas zaključka študija. Čas zaključka študija pa umetno podaljšujejo tudi tisti, ki ne morejo dobiti zaposlitve. Zaradi možnosti dela preko študentskega servisa, si tako uredijo status študenta in diplome, ki jo večina ima že napisano, ravno iz navedenih razlogov ne zagovarjajo, dokler to ni nujno.

Dejstvo je, da bomo morali v naši državi še marsikaj spremeniti. A najprej se bomo morali še marsikaj naučiti. Začeti pa moramo na začetku. Pri sebi. Z učenjem moralnih norm, kulturnega vedenja in sposobnosti priznavanja lastnih pomanjkljivosti. V primeru malega dela bi podobno morali narediti tudi državna oblast in študentske organizacije. Vsekakor pa je to nujno tudi za študente. In če se mnogim študentom očita, da imajo premalo volje in da so leni, so danes jasno pokazali, da imajo dovolj energije in volje za tisto, kar sami hočejo. Potemtakem bi bilo potrebno le najti način, kako to energijo smiselno uporabiti. Navsezadnje so študenti (če uporabim zelo oguljeno frazo) naša intelektualna prihodnost.

Za svoj 200-ti zapis, Plujem. :)

 • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, tisto moje novo, življenje Tagi: , ,

 

12 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. milan  |  19.05.2010 ob 19:17

  Nekje so se tega morali naučiti. In glede na sovražni govor v parlamentu, jr to samo posledica.

 • 2. Študentske demonstracije&hellip  |  20.05.2010 ob 07:01

  [...] Malo delo z jajci in z alkoholom [...]

 • 3. NoMercy  |  20.05.2010 ob 08:47

  1. Poziv JJ, da “se spomladi vidimo na trgih in ulicah” je bil izpolnjen več, kot bi si kdorkoli upal pričakovati :(
  2. Dokazano je bilo, da je brezplačno šolanje in študij metanje denarja proč (s temo protesta DZ nima ničesar – to žveči Vlada RS) :(
  3. Vzore se predvaja na vseh TV, na netu, medijih … in vsaj to so izpolnili v popolnosti, tako, da imamo vse elemente globalizacije na lastnem dvorišču :(
  4. dokaz, da se zgodovina ponavlja: http://sl.wikipedia.org/wiki/Reichstag
 • 4. Tomaz Z.  |  20.05.2010 ob 09:51

  @milan: tega sranja sta jih naucili permisivna vzgoja in ulica. Gamad zrela za radnicki logor.

 • 5. bogimablog  |  20.05.2010 ob 15:29

  Psalm št. 1 Dvoje poti življenja

  1 Blagor človeku, ki ne hodi po nasvetu krivičnih, ne stopa na pot grešnikov in ne poseda v družbi porogljivcev, 2 temveč se veseli v GOSPODOVI postavi in premišljuje njegovo postavo podnevi in ponoči. 3 Tak je kakor drevo, zasajeno ob vodnih strugah, ki daje svoj sad ob svojem času in njegovo listje ne ovene; vse, kar dela, uspeva.

  4 Ni pa tako s krivičnimi, temveč so kakor pleve, ki jih veter raznaša. 5 Zato krivični ne bodo obstali ob sodbi, ne grešniki v zboru pravičnih. 6 Zakaj GOSPOD pozna pot pravičnih, pot krivičnih pa vodi v pogubo.

 • 6. Plujem  |  20.05.2010 ob 15:42

  Plujem

  milan – Strinjam se, ja. Nekje so se tega morali naučiti. In ker se učimo od vseh in od celotne okolice, je potrebno odgovor iskati na vseh teh mestih. Vsekakor pa je potrebno začeti doma in se potem naprej; navsezadnje tudi do DZ, kjer se včasih odvijajo prave komične drame otročjih izpadov.

 • 7. Plujem  |  20.05.2010 ob 15:58

  Plujem

  NoMercy – Začenja se nam dogajati to, kar se je kuhalo že leta. Če se ne bodo naredili pravi ukrepi, se bo kaj podobnega v Sloveniji še dogodilo. Vsekakor bi se morali iz te situacije veliko naučiti. Vsi.

 • 8. Plujem  |  20.05.2010 ob 16:00

  Plujem

  bogimablog – Lahko bi napisal še svojo razlago. Predvidevam, da je zapisano povezano z demonstracijami.

 • 9. tomislav  |  20.05.2010 ob 20:05

  Nasilje ne vodi nikamor-kaže pa na nemoč da bi kaj spremenili in ,ker ljudje ne dosežejo svojih ciljev in jim nihče ne prisluhne-pride do takšnega rezultata!

 • 10. Don Marko M  |  24.05.2010 ob 21:59

  no ja, mene moti le, da sedaj tudi starši nekaterih tam na demonstracijah, vključno s funkcionarji ŠOS, poskušajo razbijanje povezati z nekimi splošnimi okoliščinami v državi…..ki seveda s tistimi tam nimajo nobene zveze….ker če bi jo imeli, potem bi vsi državljani slovenije namesto pozdrava samo še kamenje metali….poskušam pač nekako razumeti, da nekateri pač nočejo priznati svoje napake….kar bi mi še mogoče zneslo….ampak, da svojo veliko in škodo povzročeno napako poskušajo prevaliti na druge, no tega pa res nočem razumeti…..že tako so zafurali vsa pogajalska izhodišča tistim poštenim študentom….in če bo zdaj kdo od politikov rekel, da moramo vse grafite in podobne zmazke ŠOS-a pred demonstracijami in škodo med in po demonstracijah, ne le po Lj, ampak celi Sloveniji, plačati vsi davkoplačevalci, potem mislim, da utegnejo zanetiti nove demonstracije….brez študentov in dijakov, čeprav na njih račun……

 • 11. Plujem  |  27.05.2010 ob 00:48

  Plujem

  tomislav – Strinjam se, da nasilje nikamor ne vodi, vseeno pa mislim, da je v ozadju še veliko več. Predvsem pa denar.To, da pa ljudje nasilno reagirajo, ko niso uslišani…v takem primeru bi lahko na vsakem voglu videli pretep. :) Odrasli (kar študenti tudi so) naj bi bili sposobni komunikacije brez uporabe sile. Vendar…to res malokdo zmore. To je namreč veščina odraslih, dozorelih ljudi, ki jih v današnji družbi že drastično primanjkuje.

 • 12. Plujem  |  27.05.2010 ob 00:50

  Plujem

  Marko – To moti tudi mene. Ker je to najbolj primitivna stvar, kar bi jih lahko naredili. Sploh glede na to, kaj počasi curlja iz ozadja. :) Plačilo se bo pa itak opravilo iz žepov vseh davkoplačevalcev. To bodo sicer naredili tiho, a vseeno bo dovolj odmevno. Pogajanja študentov pa…kdor se pogaja brez konkretnih argumentov, je že vnaprej izgubil.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Maj 2010
P T S Č P S N
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats