Windows 7 na Netbooku

18.04.2010

Res je, da v večini pišem o svojih razmišljanjih, dogodkih, željah in idejah, a del življenja je tudi tehnika. In zaradi dela, ki ga opravljam, imam s tehniko vsak dan kar precej opravka. Tokratni zapis je zato namenjen mojemu Miniju, ki me spremlja na potovanjih in terenu.

Kupila sem ga lansko leto in že od začetka sem imela s prednaloženim operacijskim sistemom (XP Home Edition) hude težave. Poleg tega, da je bil že na začetku okužen z virusom, je bilo “okna” nemogoče nastaviti  na “fit in screen”, zato sem pri nekaterih programih (npr. pri MSNju) imela težave s potrditvijo sprememb. Prav tako je bilo nemogoče uporabljati nekatero dodatno opremo (npr. brezžično miško), ker driverjev, ki sem jih naložila preko spletne strani proizvajalca, ni želelo sprejeti. Celoten sistem je deloval tudi izredno počasi, zato sem Minija uporabljala le takrat, ko je bilo res nujno. Ker pa ga zaradi narave dela vse pogosteje potrebujem, sem se odločila, da ga bom “zrihtala”. Najprej sem ga odnesla na servis (je še v garanciji), saj sta se pokvarila kontakta na zaslonu in touch padu. Po tem, ko je prišel iz servisa, pa sem začela razmišljati, kako naj ga posdobim tudi programsko. Ker tudi proizvajalčev (popolni) e-recovery ni izboljšal stanja, sem se odločila, da ga bom osvežila z novimi Windows 7 (W7).

Problem je seveda nastal, ker moj Mini nima optične enote. Po ugotovitvi, da tovrstne zunanje enote stanejo od 55 EUR naprej, sem se odločila, da bom W7 naložila preko USB ključka. S prijateljem sva prebrala nekaj navodil, vendar moj Mini USBja ni prepoznal, zato inštalacije nisva mogla izvršiti. In pri tem je sinoči tudi ostalo.

Vendar mi ni dalo miru. In glede na to, da sem nemirna, dokler ne rešim nekega problema, sem se odločila, da bom poskusila nekaj, kar še nikoli nisem. To je naložiti operacijski sistem (v mojem primeru W7) kar iz računalnika. Prijatelj, ki mi  je DVD z W7 prinesel (za kar se mu toplo zahvaljujem), mi je to možnost toplo odsvetoval (sistem bi se mi menda lahko popolnoma sesul), vendar se mi je zdelo, da bi mi lahko uspelo. (Ženska pač. :) ) Zato sem poskusila. Navsezadnje nisem imela kaj izgubiti, saj sem vse datoteke že shranila na stacionarno mašino.

Ker vem, da je okoli nalaganja W7 na Netbooke kar nekaj vprašanj (in tudi različnih nasvetov v spletu), sem se odločila, da zapišem, kako je to  (na čisto enostaven način) uspelo meni.

Kaj sem naredila?

1. Vsebino DVDja, kjer so bili W7 RC2, sem naložila na USB ključek, ki sem ga pred tem formatirala na način FAT.

2. Vsebino sem s ključka nato prekopirala v posebno mapo na Miniju in ključek pustila priključen do konca namestitve.

3. Nato sem iz mape, ki sem jo naredila na Miniju zagnala “Setup” in sledila navodilom.

4. Različico W7 sem namestila na particijo C: in se strinjala, da mi vse dokumente prejšnjega operacijskega sistema shrani v mapo Windows.old. Namestitveni “čarovnik” me je opozoril še na to, da bom lahko v tej mapi uporabljala le datoteke, prejšnji operacijski sistem pa ne bo več deloval (kar je bilo vsekakor več kot zaželeno :) ).

5. Ko se je namestitev zaključila, sem namestila še Upgrade, saj sem najprej namestila W7 RC2.

6. Po vseh posodobitvah mi je na računalniku zagnalo Windows 7 Ultimate (ENG).

7. Ker sem želela slovensko različico in ker verzija Ultimate omogoča spreminjanje jezika, sem z namestitvijo slovenskega jezika uspešno zaključila namestitev operacijskega sistema Windows 7 (SLO).

8. Celotna namestitev je enostavna, slediti moraš le opozorilom in pravilno prebrati opcije.

ZAKLJUČEK: zadeva “cinda” (slov. deluje) odlično.

Prve spremembe/izboljšave, ki sem jih opazila:

- “Okna” se popolnoma prilegajo velikosti ekrana in zamegljenost črk, ki je v prejšnjem operacijskem sistemu nikakor nisem mogla popraviti, je izginila. Črke so jasne in razločne. Barve pa veliko bolj intenzivne. Zdi se mi, kot da so W7 optimizirali vse zaslonske nastavitve.

- Hitrost delovanja je neprimerljiva. Programi se odpirajo hitreje, odzivnost je kljub mnogim odprtim programom veliko večja.Razlog je delno verjetno tudi v tem, ker se mi tokrat ni naložila kopica prednaloženih programov, ki jih prej nikakor nisem mogla odstraniti. S prejšnjim prednaloženim operacijskim sistemom sem “dobila” tudi nekaj “zastonjskih” programov, ki naj bi bili uporabni, vendar niso bili. Vsaj zame ne.

- Brez problemov deluje tudi brezžična miška.

- Z driverji nisem imela nobenih težav. W7 očitno vključujejo tudi driverje za celotno strojno opremo računalnika, saj mi brez težav deluje vse; od brezžične povezave do zvoka. Edino software za bluetooth sem prenesla s spletne strani proizvajalca.

Ko sem način namestitve omenila dvema računalniškima prijateljema, sta mi povedala, da sem imela začetniško srečo, oziroma več sreče kot pameti, da se mi ni sesul celotni sistem. :) Morda je to res, vendar mi, ne glede na to, vse deluje brezhibno. :) Mini je kljub namestitvi več programov (npr. Office) še vedno odlično odziven in sistem deluje brez težav. :) Z varianto “sama svoj mojster” pa sem prihranila še nekaj denarja, saj mi je eden od računalniških prijateljev rekel, da mi nov operacijski sistem na Minija naloži za 40 EUR.

Verjamem, da je moj prvi “računalniški” zapis napisan zelo laično, vendar sem vseeno želela zapisati, kaj sem preizkusila. Sploh zato, ker je okoli nameščanja operacijskih sistemov na Netbooke, ki nimajo optične enote, veliko vprašanj in neznanja. Opozoriti pa moram še na to, da mi je prijatelj rekel, da mi je morda uspelo le zato, ker sem najprej namestila W7 RC2.

Če ima kdo podobne izkušnje, me zanima, kaj in kako mu je uspelo. :)

Fotografija najdena na: http://www.zdnet.co.uk/news/mobile-devices/2008/07/07/pc-world-claims-uk-first-with-atom-netbook-39443792/.

 • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, tehnične, tisto moje novo Tagi: , ,

 

6 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. noah  |  19.04.2010 ob 16:57

  noah

  VABILO NA BLOGARSKO SREČANJE

  http://noah.blog.siol.net/2010/04/17/blogarsko-srecanje/

 • 2. Plujem  |  20.04.2010 ob 14:46

  Plujem

  Noah – Hvala za povabilo. :)

 • 3. NoMercy  |  20.04.2010 ob 15:03

  Bravo :) … go girl, go :) aja … licenca pa ni tvoja – ups … prava hekerica :)

 • 4. P.J.  |  20.04.2010 ob 17:22

  P.J.

  Odlično. Sicer ne vem, kake izkušnje imajo tvoji “svetovalci”, a ko je enkrat narejena “varnostna kopija” se tudi sesutja sistema nimaš kaj bati.

  Sicer pa “ti” izdam še eno “skrivnost”. Tudi če bi zadevo pognala iz DVD-ja, bi se zgodilo tako, da bi se na trdi disk prekopirale nujno potrebne namestitvene datoteke in glavnina namestitve bi potekala s trdega diska – iz DVD-ja bi potem samo še naknadno naložil “opcijske” datoteka (gonilnike, področne nastavitve, itd.).

  Tako, da ne verjemi vsemu kar slišiš in veselu sledi občutku še naprej. Včasih človek enostavno ve kaj je prav, le zaupati si mora.

  ;)

 • 5. Plujem  |  25.04.2010 ob 23:44

  Plujem

  P. J. – Hvala za razlago. Bom sledila svojemu občutku. :) Mini pa dela kot za stavo. :)

 • 6. Plujem  |  25.04.2010 ob 23:48

  Plujem

  NoMercy – Hekerica pa nisem. :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

April 2010
P T S Č P S N
« Mar   Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats