Flikam luknje.

24.01.2010

Po včerajšnjem brodolomu danes že flikam luknje. Ja. Tako hitro je to pri meni. Ne dovolim si, da bi bila dolgo v nekem žalostnem stanju. Zdi se mi pomembno, da se čim prej dvignem in znova postavim na noge. Da znova zaplujem in si privoščim lepe reči. Čeprav je občasno potrebno tudi izjokati skrbi, žalost, obup in strah. S tem se očistim. Seveda, če je to v zmernih količinah.

Že od sinoči razmišljam, kaj naj spremenim. Kaj naj naredim? Seveda je treba začeti počasi. S flikanjem luknje za luknjo. Kar zna pri meni biti problem. Ker sem mnogokrat preveč zaletava. V večini namreč želim preskočiti nekaj korakov in narediti vse hkrati, v nekaj potezah. Zaradi tega tudi večina mojih preteklih poskusov ni bilo uspešnih. Prvih nekaj korakov sem naredila počasi in premišljeno, ob prvih rezultatih pa sem začela divjati. Ker se mi je zdelo, da zmorem. Da zmorem tako, kot sem to zmogla včasih. Ko sem bila še fit. Ampak na žalost je stanje sedaj drugačno. Tako da me pretiravanje vedno stane in poskus je zato neuspešen.

Pri naslednjem poskusu moram biti torej zmerna. Počasna. In previdna. Ne smem prehitevati. Upoštevati moram svoje stanje in se prilagajati počutju. To se mi zdi najpomembnejše, če želim uspeti.

Potem je tukaj še samokritika. Običajno se oštevam, če nisem dosledna pri izvajanju načrta. Včasih sem bila do sebe tudi žaljiva. Kar sem že pred časom opustila, ker mi je to samo še dodatno škodovalo. Da bi se temu izognila, moram torej sprejeti realen načrt, ki bo vključeval tudi morebitna odstopanja. Na tak način se mi prekršek ne bo zdel “tak big deal”, kot se mi je to zdelo do sedaj.

Sploh pa. Obdati se moram z veselimi dogodki. Vem, da se vnaprej ne da določiti, kaj bo veselo. Lahko se pa vnaprej izognem vsaj tistim, za katere vem, da me bodo dodatno utrudili in me užalostili. Za tiste neprijetne dogodke, ki se jim ne bom mogla izogniti, se moram pa naučiti, da me ne bodo obtežili. Nekateri ljudje so se namreč preveč navadili, da svoje frustracije stresajo name. Ker vedo, da jih poslušam in slišim. Pa tudi del bremena jim odvzamem. Sami zato nič ne naredijo, da bi bilo boljše. Trmasto vztrajajo na svojem in zahtevajo mojo ramo, da jih tolaži. Mojih nasvetov ne sprejemajo. Nekateri se ob njih celo spotikajo, rekoč, da ne delujejo (četudi jih niso niti poskusili). Apriori zanikanje jim je še najbližje, ker lahko tako stalno igrajo žrtev. In to seveda pred mano, ker vedo, da me gane. Zato se bom (zaradi svojega zdravja) takšnim trenutkom poskušala izogibati. Ker pa to vedno ni mogoče, se bom nujno morala naučiti, da se me njihovo jamranje ne bo dotaknilo. To mi bo še najtežje. Ker se mi bo na začetku verjetno zdelo, da nisem sočutna, da sem nesramna in hladna. Ampak če se hočem pozdraviti, je to edini način. Sploh zato, ker se je situacija obrnila tako, da nisem nikjer sama dlje kot dva dni. In to me utruja.  Ker si ne zmorem kvalitetno zaflikati lukenj. Neverjetno je, kako me mir in tišina zdravita. Ampak trenutno take možnosti ni. Zato se moram prilagoditi. In se naučiti umirjati tudi, če mi situacija ne omogoča miru in tišine na moj način. To bo težko, se mi zdi. Ker bi rabila najprej nekaj časa sama zase, da bi se umirila, pomirila in opolnomočila. Vsaj 14 dni bi potrebovala. Vsaj toliko. Potem bi mi bilo vse lažje. Ampak situacija je pač takšna. Zato mi jamranje nič ne koristi. Kvečjemu poglablja slabo stanje.

Spremeniti moram tudi dnevni ritem. Nujno si moram dnevno privoščiti vsaj nekaj prostega časa. Celodnevno delo me namreč še dodatno utruja. Bistveno je, da se dnevno tudi malce sprostim. Poleg počivanja in poležavanja, si moram nujno privoščiti tudi nekaj fizičnih aktivnosti. Šport mi  namreč zelo manjka. Vem, da moram začeti počasi. Zmerno. S sprehodi. In šele glede na počutje počasi nadaljevati z bolj obremenilnimi variantami. Ampak vsaj začeti moram. Ne smem se več predajati v žalost, ker ne smem in ne zmorem tako in toliko športati kot sem včasih. Vsaka pot se začne z enim samim korakom. Samo narediti ga moram. Stanje je sedaj pač tako, da moram začeti od začetka. Če bom sledila telesu, bom sčasoma zmogla tudi več. Morebiti bom lahko šla celo nazaj na treninge.

Samo verjeti moram. Vase. In v to, da zmorem. V to, da zmorem znova -  od začetka. Tako, kot  sem pred leti, ko sem bila ravno na takšni točki, kot sem sedaj. Takrat sem se pozdravila v 3 mesecih. Tako hitro to pri meni deluje. Samo “klik” mi mora narediti. Samo upanje moram imeti. In danes ga znova imam. Vsaj nekaj. Ostalo pa še pride. :)

Foto (c) mentalhelp.net

Foto (c) mentalhelp.net

 • Share/Bookmark

V kategoriji melodije vetra, tisto moje novo, življenje Tagi: , ,

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. P.J.  |  24.01.2010 ob 17:25

  P.J.

  Odlično. :D

 • 2. Plujem  |  24.01.2010 ob 17:52

  Plujem

  :)

 • 3. mayafaweks  |  26.01.2010 ob 19:07

  mayafaweks

  Super. Luknje boš zaflikala do konca. Držim pesti. Morda bodo ostale sledi.. A na koncu boš zagotovo cela. =)

 • 4. Plujem  |  27.01.2010 ob 03:38

  Plujem

  mayafawkes – Upam, da jih bom. Načrt je tak. Sledi vsekakor bodo. Ampak to je samo dobro. Da bom vedela, kje sem že bila. :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Januar 2010
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats