Ne ustrezam. Se moram zato počutiti slabo?

29.12.2009

Ste se že kdaj počutili slabo, ker niste ustrezali? Jaz sem se. Mnogokrat. Ker sem bila tako vzgojena. In ti vzorci so me spremljali ves čas. Včasih se z njimi srečam še sedaj.

Občutka, da je potrebno ustrezati ljudem in situacijam okoli sebe, se je pravzaprav težko znebiti. Še posebej, če je globoko ukoreninjen. In če je bilo mnoga leta prisotno mnenje, da je vsakdo, ki se ne zna dobro prilagoditi, težaven. Da je vsakdo, ki ne ustreza, slab. Zato sem imela velikokrat občutek, da bi morala ustrezati. Različnim ljudem. Ob različnih situacijah. Ker se mi je to zdelo merilo, koliko sem dobra.

Ampak vsem nikoli ne moreš ustrezati. Vedno so tisti, ki jim ustrezaš, in so tisti, ki jim ne ustrezaš. Takšno je pač življenje. In prej ko to sprejmemo, lažje nam je. Predvsem zato, ker nas fanatično stremljenje k ustrezanju (drugim) samo upoščasnuje. Najprej na poti našega duševnega razvoja. Pa tudi na poti k doseganju naših ciljev.

Zato je bistveno imeti trdno samopodobo. Predvsem pa to, da poznamo in sprejmemo svoje prednosti in svoje slabosti. Da zmoremo sami sebe sprejeti takšne, kot smo. Ter da zmoremo argumentirano “za svojim” stati tudi takrat, ko se drugi z nami ne strinjajo.

S tem ne mislim, da moramo trmasto vztrajati na svojem tudi, če nimamo prav. Sposobni moramo biti  učinkovite komunikacije ter znati sprejemati (a ne nujno upoštevati) mnenja in kritike drugih. Še nujnejše je, da smo sposobni (zdrave) samokritike, ki mora biti ravno tako (kot kritika drugih) argumentirana.

In kadar se nam zgodi, da se zaradi neustrezanja drugim znova počutimo slabo, moramo ukrepati. Najboljše je, da naredimo analizo. (1) Najprej tega, v čem nismo ustrezali. Postavimo si vprašanja, zakaj nismo ustrezali. In kaj je bilo jabolko nestrinjanja. Poskusimo poiskati vzrok neustrezanja. Ali je šlo za težavo v komunikaciji? Ali so bile naše besede/dejanja/vedenje napačno razumljene? Ali so naši argumenti močni? Kakšni so argumenti druge strani? (2) Nato analizirajmo, kako se počutimo. (3) In kaj bi lahko naredili, da bi se počutili bolje.

V procesu analize moramo dopuščati, da je ena izmed možnosti za neustrezanje lahko tudi naša napaka.  Takrat popravimo, če je to možno. In se opravičimo, če je situacija takšne narave. Včasih je razlog tudi  v različni uporabi besed, v kulturni razliki, v drugačni perspektivi, ali v komunikacijskih težavah.  Največkrat pa je  vzrok “neustrezanja” v tem, da se ljudje razlikujemo ter stvari dojemamo različno. In bolj kot smo drugačni od drugih, več bo situacij, kjer ne bomo ustrezali in kjer se drugi ne bodo z nami strinjali. In dobro je to. Ker nas drugačnost dela edinstvene. Neponovljive. In unikatne. V takšnih primerih nestrinjanja je potrebno samo to, da sprejmemo nasprotno mnenje in se sprostimo (z različnimi načini).

Sčasoma se nam bodo drugačna mnenja zdela del življenja (kar tudi so) in nestrinjanje nas ne bo spravilo v slabo počutje. Merilo o tem, koliko smo dobri, ne bo več v tem, koliko (ne )ustrezamo drugim. Temveč  bo merilo naše kvalitete v nas samih in v naši samopodobi.

Vem, da je privzgojene vzorce težko odpraviti, nikakor pa ni nemogoče. Samo voljo je potrebno imeti.

Foto (c) Mala Kumar, Angie Upesh

Foto (c) Mala Kumar, Angie Upesh

 • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, roža vetrov, tisto moje novo, življenje Tagi: , , ,

 

12 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. lordwales  |  29.12.2009 ob 20:36

  Jaz se počutim najbolje. Prvič kot Tomaž Švagelj. Drugič kot sexsy Lady Justine. Tretjič pa kot Lordwales.

  To zadostuje.

 • 2. Špelca  |  29.12.2009 ob 22:36

  Jaz sem Špelca. Ne pašem tja, kamor bi me radi dali. O meni se v realnem življenju krepko govori, tudi stvari, ki jih ne počnem, pa izvem, da jih. In baš me boli za to. Če se ljudje ukvarjajo z mano, ne da bi me sploh spoznali, se naj. Ne ustrezam jim. Ne pašem v njihove okvire. Za mano se kadi. Torej sem odlična ;)

  Saj veš, … Vzorce in kroge vrzi stran in uživaj. Samo ena Plujem je. In tej ni treba ustrezati vsem.

 • 3. mayafaweks  |  29.12.2009 ob 23:03

  mayafaweks

  Če “ne ustrezaš” se zaradi tega ni potrebno počutiti slabo. Poskusi najti jabolko in način, do boljšega počutja. Gotovo je kje pot do “ustreaznja” le najti jo noraš. morda je le dobro skrita…

  P.S. Prvi komentar mi je všeč :D

 • 4. Plujem  |  30.12.2009 ob 00:14

  Plujem

  Lordwales – evo, to je komentar kot se šika. Suveren in direkten. :)

 • 5. Plujem  |  30.12.2009 ob 00:17

  Plujem

  Špelca – Evo, to je pravi pristop. Jaz se ga še učim. Pa ne, da ne bi tuhtala s svojo glavo. Niti ne, da ne bi delala po svoje. Naučiti se moram, da mi ne bo hudo, ko komu ne ustrezam.

 • 6. Plujem  |  30.12.2009 ob 00:20

  Plujem

  Mayafaweks – Da, najti moram način do boljšeg počutja. Oziroma do tega, da se ne bom sekirala, kadar ne ustrezam. Ne bi se rada spremenila, da bi ustrezala. Verjetno me še najbolj moti to, da drugi niso pripravljeni spremeniti drugačnosti.

 • 7. nish  |  30.12.2009 ob 00:21

  Veliko učenja te še čaka ane?. ;)

  Lordwales pa mal /mal?/ naklada… /jaz se pa smejem)

  Lepe sanje….

 • 8. Plujem  |  30.12.2009 ob 00:31

  Plujem

  Nish – Da. Veliko. :) Prav tako kot vse. Ampak vsakega drugačne lekcije. Samo videti jih moramo znati. :) Tudi tebi lepe sanje.

 • 9. Špelca  |  30.12.2009 ob 12:05

  Ja, veš, hec je, da so večino nas (srednjo in starejšo generacijo, sploh pa ženske) v otroštvu učili, da se je treba potruditi, da te imajo radi, in to tako, da smo ustrežljivi. EEEE, punca, to ni pravi recept.

  Resnica je taka: Nikoli v življenju ne moreš vsem ustreči in nikoli v življenju ne moreš biti vsem všeč in nikoli v življenju ne moreš vsem ugajati in nikoli v življenju ne moreš ustrezati vsakomur. Torej zakaj se sekirati zaradi tega? Zato, da si potem slabe volje? Eh!!!!

 • 10. Plujem  |  30.12.2009 ob 13:57

  Plujem

  Špelca – Čisto se strinjam. Si bom tele tvoje besede zapomnila. Ker povzemajo vse. Hvala.

 • 11. P.J.  |  30.12.2009 ob 14:59

  P.J.

  Hmnja… Če smem pristaviti piskerček… Kakšni pa so kriteriji ustrezanja (ustreznosti)? Najtežje je namreč ustreči tistim, ki ne vedo kaj bi radi.

  Osredotoči se na lestvico (zunanjih) vrednot in jo poskusi primerjati s svojo (notranjo). Boš videla, da večkrat ustrezaš, kot se ti zdi. Še več, tudi tebi bo večkrat ustrezalo.

  Naj se počutiš slabo zaradi tega? Odvisno. Bolečina je šibkost, ki zapušča naše telo tudi pravijo nekateri. Če ne ustrezam svojim kriterijem – potem je bolečina prehod v neko novo realnost.

  Če gre za tuje vrednote pa…. Potem pa po principu “Pascalove stave” naprej. Če je bolečina ob zavrnitvi prehuda in bi prilagoditev prinesla zadovoljivo potešitev, potem je o njej vredno razmisliti.

  ;-)

 • 12. Plujem  |  30.12.2009 ob 16:04

  Plujem

  P.J. – Z mojega vidika obstajata dve vrsti kriterijev ustreznosti. Tisti, ki nam jih postavijo drugi, pa tisti, ki si jih postavimo sami. Slediti moramo slednim. Ker nas le ti lahko delajo srečne. Vsem ostalim ne moremo nikoli v vsem zadostiti. Primerjala sem že marsikdaj, z marsikom. Pa vedno so razlike; in to precejšnje. Morebiti se samo ne gibljem v pravem krogu. :) Ali pa morebiti ni komunikacija bila najboljša. Kaj vem.

  Prilagoditi se znam pa odlično. Vendar samo tam, kjer se mi to zdi smiselno.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2009
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats