Črka na črko

27.12.2009

Pri komentatorjih blogov je več skupin. So takšni, ki se v zapisih najdejo in se z njimi poistovetijo. Komentirajo iz različnih vzgibov. Nekateri izrazijo samo strinjanje. Nekateri nestrinjanje. Nekateri k temu dodajo še utemeljitev. Nekateri pa zapisano ponazorijo s podajanjem lastnih izkušenj. Njihovi nameni so (v večini) dobronamerni. Včasih so komentarji tudi njihov ventil. Za izražanje nečesa, kar želijo sprostiti.

Naslednja skupina komentatorjev so tisti, ki imajo samo en namen. Izražati svoje nestrinjanje. Njihovi nameni običajno niso dobri, saj dejanja usmerjajo v žaljenje in poniževanje tistega, ki piše. Ne njegovih besed, dejanj, temveč njegove osebnosti. Dostikrat so ti komentatorji osebe, ki se jim zaradi navidezno anonimnega virtualnega okolja razveže “jezik”. Mnogokrat zato, ker v realnosti ne upajo spregovoriti. Dostikrat tudi zato, da bi osebi (ki jo osebno poznajo in berejo njen blog) “vrnili” za nekaj, kar jim ni prav v realnem svetu.  V največ primerih pa zaradi sproščanja nekih lastnih frustracij. Ali ker preprosto uživajo v tem, da so (po njihovih besedah) kritični in direktni. Zaradi lastne potrebe po tem, da nekomu povedo, da nimajo prav ter s tem pokažejo, da imajo prav sami.

Ampak, hej. Nekaj pozabljajo. Blogi so tako odlični preprosto zato, ker jih ni nujno brati. Če nam vsebina ne ustreza, lahko okno preprosto zapremo. Vzgibi tistih, ki žalijo pisanja drugih, lahko najdemo tudi v zdravljenju lastnih kompleksov. Takšno komentiranje jim lahko pomeni ventil. Ventil za sproščanje negativizma.

Saj kritika je vedno sprejemljiva. Pomembno je le, kako je podana. Vljudnost je bistvena. Ali še bolje. Veščine komunikacije so tiste, ki štejejo največ.

To bi morali vedeti tudi tisti, ki ne zmorejo preko okvirja samopromocije. Tudi pri komentarjih tujih blogov.

Razlogi za takšna dejanja so različni. Najpogosteje pa zgolj potreba po tem, da so od nekoga nekje opaženi. Tudi če z vidika kritike. Bistveno je, da je prepoznano njihovo delo; in tudi oni sami. A vendar. Vsako (tudi besedno) vsiljevanje pri ljudeh ustvarja občutek odpora. Največkrat preprosto zato, ker se ljudje radi odločajo sami. Samohvala pa že od nekdaj ni dobro sprejeta. Ljudje imajo rajši skromno nevsiljivost. Saj veste; dobro blago se samo hvali.

Potem pa so tukaj tisti, ki berejo. Redno. A ne komentirajo. Nikoli.  Ali pa samo takrat, ko se počutijo “poklicane”, “izzvane”, da kaj povedo. Razlogi za to so različni. Nekaterim se preprosto ne da. Radi samo preberejo zanimive zapise, kadar imajo čas. Drugi si ne upajo, ker ne vedo, kako bodo njihove besede sprejete. Tretji se z napisanim strinjajo in se jim zdi neumno zapisati samo “strinjam se”. Spet četrti pa v komentarjih ne vidijo smisla. Rajši razmišljajo v svoji glavi. Največ pa je verjetno tistih, ki uživajo, ko berejo utrinke iz življenja drugih. Od razmišljanj, dogodkov, do intimnih dejanj. Z nekaterimi se identificirajo. Pri kakšnih dobijo nove ideje. Morebiti tudi nasvete. Tudi sprostitev.

Včasih se s pomočjo komentarjev  razvije dobra debata. Včasih tudi kakšna nova ideja. Predvsem pa so zanimivi različni pogledi ljudi. Predvsem to, kako lahko enak sestav 10 ljudi razume popolnoma drugače. Nekateri tudi čisto mimo namena zapisanega. S tem pridobi tudi pisec. Kako v bodoče zapisati stvari, ki jih ima v glavi, tako, da bodo razumljive. Seveda, če želi, da so. Vsaj razumljene,  četudi ne sprejete. Ker tisti, ki ne želijo slišati drugih vidikov, mnenj in idej, niti ne omogočijo komentarjev.

Zakaj pa vi komentirate? In tudi. Zakaj ne komentirate? :)

vir neznan

Foto: vir neznan

 • Share/Bookmark

V kategoriji bloganje, dnevnice, tisto moje novo Tagi: , ,

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Truba  |  27.12.2009 ob 16:40

  @#!&!!!

 • 2. Plujem  |  27.12.2009 ob 17:45

  Plujem

  :) O, kako barvit komentar. :) :mrgreen:

 • 3. P.J.  |  28.12.2009 ob 22:33

  P.J.

  Pa nekako skladen je s tistim na sliki. :-D

  Sicer pa – komentiram, ko me besedilo pritegne. Včasih se zgolj strinjam, včasih pa sodelujem.

 • 4. Plujem  |  28.12.2009 ob 22:44

  Plujem

  P.J. – Lepo, da si oglasil tudi tukaj. :) Ja. Včasih se lahko razvije res dobra debata. :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2009
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats