Letos bo december vesel

13.12.2009

Prejšnja leta sem vsako leto razmišljala, kako bi ušla “veselemu decembru”. Zdelo se mi je enostavno grozljivo, da nimam “the one”, s katerim bi želela ležati pod dekico. Tisti “približki” me namreč tudi pod razno niso toliko prevzeli, da bi jih želela cartati in z njimi preživljati ure in ure. Zato sem odštevala sekunde, kdaj bo praznikov konec, da življenje znova dobi običajni ritem. Sploh zaradi nakupovalne mrzlice, ki povzroča “kilometrske” gužve v trgovinah, tako da se mi včasih niti ni dalo po kruh in mleko (prispodobno). Nakupovanja namreč že tako ne maram. Če pa je zraven še divje gužvanje, me sploh odbija. Zato mi tudi razprodaje niso ljube. Ampak to je tema za kakšen drug post. :)

Danes se gre o decembru. O mesecu, ki ima v zadnjih nekaj letih vse pogosteje predznak komercialnosti in nespametnega trošenja. In to vse zaradi zabave ali daril. Reklamne poteze vsako leto znova vabijo kupce, da morajo za svoje najdražje letos kupiti RES prav posebno darilo. Kajti brez tega prazniki naj ne bi bili takšni, kot naj bi bili. In kakšni naj bi bili?

Tradicionalno gledano simbolizirajo ljubezen. Partnerstvo. Družino. Druženje. Prijateljstvo. Zadovoljstvo. Srečo. In veselje. Vsaj naj bi. Čeprav tudi to niso merila. Merila veselega decembra  (in praznikov) si postavlja vsak sam. Še najpogosteje se z vprašanjem (ne)veselega srečujejo tisti, ki imajo drugačna prepričanja, ali si želijo nečesa, kar jim ni dosegljivo.

Največkrat je to ljubezen. Bližina osebe, s katero bi se lahko stiskali na kavču in ob šalci toplega čaja razpravljali o vsemogočem. Želja po ljubljenosti je v času praznikov običajno še večja. In vzporedno s tem tudi depresivnost in razočaranost ljudi. Tudi pri meni je bilo tako.

Od razpada (ne)veze sem se praznikov vsako leto bolj bala. Vsako leto sem bila že novembra prepričana, da bo december itak beden, tako da bi bilo še najboljše, da bi bil kar januar. Izgovore sem iskala v celotni pretiranosti, reklamiranju, pa tudi trgovine z vsemi (nakičenimi) okraski so mi šle maksimalno na živce. Da ne omenjam božične tržnice, ki je s svojimi prisrčno urejenimi hišicami še dodano prilivala pelin na mojo rano. Tudi stanovanja si nisem okrasila. Se mi je zdelo neumno. Zakaj bi zase ustvarjala božično vzdušje.  Zakaj le. Saj ne, da bi stalno jokala, niti ne, da bi na koga vpila. Bolj kot slaba volja je bila prisotna otopelost. In občasna neučakanost. Zaradi katere sem komaj čakala, da bodo minili ti (klinčevi) decembrski dnevi, da bo mimo prvi teden januarja, ko se vsi pogovarjajo, kje so bili, ter da bo življenje končno dobilo normalno podobo. Vse to mi je vsako leto predstavljalo hujše breme. Vse DO LETOS.

Za letos sem se odločila, da je čas, da potegnem črto.

Črto. Nad strahom. Strahom pred prazniki. Strahom pred tem, da sem sama (tudi za praznike). Pa strahom pred tem, da mi bo dolgčas. In še pred marsičem, kar se dogaja v decembru.

Spoznala sem namreč, da s strahom in negativnim predznakom delam škodo samo sebi. In nikomur drugemu. Pa tudi, da stran mečem pomembno obdobje svojega življenja. Mladost. Zakon privlačnosti namreč deluje. Vedno in povsod. Zato sem se znebila bremena. Ugotovila sem, da ne rabim drugih, da sem zadovoljna. Ali srečna. Pa tudi vesela. Ter da sem si vse rane preteklih let zadala sama. Zato sem vzela iglo in jih zašila. Ker sem jih namazala še z mazilom, so se že (skoraj) zacelile.

Tako me letos okrašene trgovine, ki predvajajo božično glasbo, prav navdušujejo. Veselim se tudi obiska božičnega trga. Predvsem zaradi vzdušja.

Tudi stanovanje sem okrasila. Ne preveč. Niti premalo. Ravno dovolj, da je okusno. Z občutkom veselega decembra. In to sem naredila zase. Za svoje počutje. In nikakor ne zaradi obiskov, ki bodo morda prišli.

Ob večerih si prižgem svečke. Dišeče. Da božajo moj nosek. Naštimam si tudi dobro glasbo. Ob nedeljah prižgem adventne svečke. Ne zaradi vere, temveč zaradi simbolike. In tudi smrekici sem odmerila prostor v sobi. Nisem je še kupila. Za to si bom namreč vzela čas. Verjetno v dopoldanskih urah, ko bo manj gužve v trgovinah.

Pekla bom tudi kekse. In pecivo. Kuhala kosilo za celo družino. Prepevala in poplesavala na božično-novoletne pesmi (tudi zvonjenje mobitela je v stilu :) ). In če bo sneg, se bom podila po travniku ter gradila snežaka. )

Odločila sem se, da bo december letos vesel. Ker si bom privoščila stvari, ki me veselijo. Ker se bom razvajala. Ker se bom veliko smejala (kar se že itak :D ).  Predolgo sem namreč “spala”. Čas je, da znova zadiham.

Prej so že naletavale prve snežinke. Čisto drobne. Vzdušje se je torej že začelo. ) Zadnji čas je bil, da si naredim tak december, kot si ga želim. Si ga boste tudi vi?

Tega sicer nisem naredila jaz. Upam pa, da bo moj (če bo sneg) vsaj približno takšen. Okrogel. S širokim nasmehom. :) (c) cardsunlimited

 • Share/Bookmark

V kategoriji cukrčki, dnevnice, praznično, skriti zakladi, tisto moje novo, življenje Tagi: , , , , , , ,

 

12 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Thunderstorm  |  13.12.2009 ob 17:03

  Hehe bravo, dobra odločitev :) Se mi zdi, kot da bi brala sebe, vsaj tisti del o tem kako bo december itak beden nanana. Sem bila zadnja leta ista, vse mi je šlo na živce: vreme, gužva v štacunah, prezgodnje okraševanje, božične pesmi, VSE. Letos je pa meni tudi luštno, da so lučke pa snegec itd in si veselo predvajam božične pesmice :) Tuti brez “the one” se da uživati. Way to go! Pa lepe praznike :)

 • 2. Plujem  |  13.12.2009 ob 17:06

  Plujem

  Thunderstorm – točno tako. :) Tudi sami lahko maksimalno uživamo in se imamo lepo. :) Me veseli, da je tudi pri tebi tako. Uživaj v praznikih. :)

 • 3. tam nekje,...  |  13.12.2009 ob 18:09

  Ja ja ja :D Lahko smo sami, lahko uživamo, lahko pojemo, lahko plešemo in se imamo fajn :D Če le hočemo in smo dovolj močni, da pustimo vse tiste stvari (končno) za sabo. In tako je prav. Nadenite si nasmeh na obraz in uživajte v lepih trenutkih :D

 • 4. Truba  |  13.12.2009 ob 19:19

  Kaj, a letos December ne bo beden? Oh potem pa sploh ne bo pravi December :) . December mora biti tradicionalen, torej za ene vesel in druge beden, samo premešati se je treba od ćasa do časa, da vsak dobi obojega približno enako. Samo veselje tudi ni dobro :) .

 • 5. Plujem  |  13.12.2009 ob 19:40

  Plujem

  tam nekje,… – ja :D . Spraviti slabo v eno škatlo in jo odvreči. :D Potem pa si vzeti čas za decembrske uživancije. :D

 • 6. Plujem  |  13.12.2009 ob 19:41

  Plujem

  Truba – itak da december letos ne bo beden. Temveč bo odličen in fajn. Samo naredit si moraš takšnega. :D Sej nikoli ni vse samo dobro. Je pa dobro, da znaš videti tudi dobro v manj dobrem. :D

 • 7. lordwales  |  15.12.2009 ob 17:20

  Koristen nasvet:

  Živila če si v mestu naročiš kar po internetu, prinesejo ti jih na dom, tako da se da izogniti veselemu decembru!

 • 8. Plujem  |  15.12.2009 ob 21:15

  Plujem

  Lordwales – nočem se letos izogniti veselemu decembru. Letos ga hočem doživeti. Čeprav res brez gužve v trgovini.

 • 9. Don Marko M  |  15.12.2009 ob 22:05

  končno prave ženske besede…..sam, kdo bo vse to plačal…. :)

 • 10. Plujem  |  15.12.2009 ob 22:36

  Plujem

  Marko – Plačilo bo poravnano z veliko smeha, dobre volje in lastnega ustvarjanja. :) To bom pa premogla. Mam na zalogi. :) Še za nazaj. :)

 • 11. Don Marko M  |  15.12.2009 ob 22:40

  se mi je zdelo, da bo eden prav fino poplačan…..da bo imel še veseli januar najmanj….. :)

 • 12. Plujem  |  15.12.2009 ob 22:55

  Plujem

  Marko – ne, ne. Ni drugih virov. Plačala bom sama. Naredila tudi sama. Kar se tiče pa zapravljanja, mi je precej ljubše doma preizkušati nove recepte (takšne ali drugačne :D ) ter na udobnem kavču uživati ob šalci čaja, kot pa se poditi po kakih trgovinah, ki so prepolne ljudi, ki vidijo smisel decembra v zapravljanju. Ko pa se bo nekega dne kakšen tak,s katerim bom želela preživljati praznike, bo pa itak stalno nagrajen; še posebej, če bo z mano pekel kekse in jih potem vezal na smrekco. :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2009
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats