Feminizem, šovinizem, ali drug izraz za nestrpnost?

27.11.2009

Boj žensk za enakopravnost je predstavljal pomemben korak pri odpravljanju neenakosti in razlik med spoloma. Predvsem na odločitvenih področjih. Pa tudi poklicno. Da ne govorimo o odpravljanju družbene neenakosti. In tudi o pravici voliti. Ponekod ta boj še vedno poteka. Ponekod se niti še ni pričel. In vprašanje je, kdaj (če sploh) se bo. V osnovi je ta boj hvalevreden. Če zaobsega osnovne človeške pravice. Ko pa prestopi meje, lahko govorimo že o pretiravanju. Tudi o fanatičnosti. Bistveno vprašanje namreč je, kje je meja (zdravega) feminizma. In kje se začne hvalevredni ločevati od fanatičnega. Je to pri neomajnem vztrajanju na načelih, ki zagovarjajo popolno enakopravnost med spoloma; na vseh področjih in vsepovsod? Tudi pri težjih fizičnih opravilih?

Iz česa ta želja po popolni enakosti izhaja? Se ob tem zanemarjata prazgodovinski vlogi moškega in ženske? Pa s tem ne mislim na podrejeno/nadrejeno vlogo, temveč na delitev dela za preživetje skupnosti. Moški so opravljali težja dela, ker naj bi njihova telesa bila fizično bolj sposobna. Ženske pa so skrbele za gospodinjska opravila in vzgojo otrok. S prihodom novodobnosti se je ta meja zabrisala. Zaradi načina življenja, še bolj pa zaradi spremembe vrednot. Predvsem tistih, ki so povezane z materialnimi dobrinami. Zaradi golega preživetja, nekatere pa tudi zaradi želje po materialno bolj ugodnem življenju, so se ženske začele zaposlovati. Najprej na manj priznanih delovnih mestih. Sčasoma tudi na odmevnejših in vodilnih položajih. In prav je tako. Vendar za kakšno ceno?

(Nematerialne) vrednote se nekje izgubljajo. Pri obeh spolih. Posledice so še najbolj vidne na zanamcih. Vzgoja je odločilna, seveda. In privzgajanje poštenosti, iskrenosti, zanesljivosti, tolerantnosti, spoštovanja, sprejemljivosti drugačnosti, potrpežljivosti, primernega sočutja, in še marsikaj bi lahko naštela.

Veliko razlogov lahko iščemo predvsem v družbi kot celoti. Predvsem pri (komercialnih) medijih, ki s svojim dramatiziranjem dostikrat spodbujajo negativne misli. Pa tudi nesprejemljivost. Predvsem, ko poročajo o nasilnih dejanjih. In tako smo samo še korak stran od nestrpnosti, za katero se lahko skriva marsikaj. Tudi feminizem in šovinizem. Za prvega sem že zapisala. In ponavljam; ko cilj predstavlja odpravljanje razlik med spoloma na področju osnovnih človekovih pravic, je vsekakor vreden vsega spoštovanja. Če (ko) prestopi mejo sprejemljivosti, lahko govorimo o fanatičnosti. Enako pa je pri šovinizmu.

Moški, ki so prepričani, da so superiorni ženskam, so pravzaprav na poti inferiornosti lastne omejenosti. Pa ne govorim o podrejenih/nadrejenih vlogah v situacijah, ki hierarhijo zahtevajo, temveč o prepričanosti, da so ženske pač manj vredna bitja. Ki so v njihovi službi življenja. Delovno in tudi seksualno. Razlogov, zakaj nekateri tako mislijo, je mnogo. In se razlikujejo. Od posameznika do posameznika. Enako kot pri fanatičnih feministkah, ki lahko vidijo obrnjeno sliko. Se pravi sebe v superiornem položaju nad moškim. To sta dve skrajnosti. Seveda obstajajo še prilagojene oblike. Ženske, ki so prepričane, da so boljše od vseh ostalih žensk. Pa moški, ki se dvigujejo nad vso moško populacijo. Ampak tukaj je v ospredju egocentričnost. Ki je poleg fanatičnega feminizma in šovinizma tudi podmnožica nestrpnosti. Nestrpnosti do ostalih. Do žensk, do moških in/ali do drugačnih. Ampak, če je to narejeno v imenu zagovarjanja pravic, četudi abstraktnih, je to v večini družbeno sprejemljivo. Četudi za ceno pravic ostalih. Na žalost.

 • Share/Bookmark

V kategoriji dnevnice, tisto moje novo, življenje Tagi: , ,

 

11 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. kinkitone  |  27.11.2009 ob 12:55

  kinkitone

  Sam’ na guob’c!

 • 2. noah  |  27.11.2009 ob 15:38

  noah

  Medsebojno spoštovanje je temeljni odnos med žensko in moškim s katerim se lahko reši večino problemov,ki si jih zapisala :lol:

 • 3. Aleš  |  27.11.2009 ob 18:18

  Inferiornost lastne omejenosti? Manjvrednosti (podcenjenosti) lastne omejenosti?

  Verjetno sem inferiorno omejen, ker čisto nič ne razumem

 • 4. Plujem  |  27.11.2009 ob 19:07

  Plujem

  Kinkitone – koga pa?

  Noah – Se strinjam. Samo tega manjka v kar precejšnjih vezah.

  Aleš – s tem sem mislila, da so omejeni pri videnju sebe v resnični sliki; se pravi takšne kot so. Vsekakor pa en nerazumljen stavek še ne pomeni lastne omejenosti. Pomeni le to, da drug drugemu ne znamo brati misli. In če pisec napiše dvoumno, je pričakovano različno razumevanje bralcev.

 • 5. Don Marko M  |  27.11.2009 ob 19:41

  če je ženska prepričana, da je superiornejša od moškega, to še ni problem…problem nastane, ko je ženska prepričana, da je superiorna nad žensko….ampak takrat nastane verižno problem tudi za moške….pač ne razumejo, da v resnici problema nema….problematični pač….

 • 6. lordwales  |  27.11.2009 ob 21:10

  Pri vsej tej zgodbi se spomnim na lepe, stare socialistične čase, na t.i. družbena gibanja in posodobljene mladinske brigade – mladinske delovne tabore.

  Ena prvim konkretnih feministk je bila Ingrit Bakše, le kaj se je v tem turbo kapitalizmu izgubila?

  Žal se feminizem konča in začne pri rojevanju otrok, ker se bojim da moški ne moremo zanositi. Drugače pa vse te nestrpnosti, zlasti proti t.i. drugačnim,a enakopravnim gejem, lezbikam skrbijo.

 • 7. Plujem  |  28.11.2009 ob 11:54

  Plujem

  Marko: čja, ženska nad žensko, če to ni v ringu ali zaradi seksualnega zadovoljevanja, je šmentana reč.

  Lordwales: kar se tiče rojevanja pri moških – sem brala, da so že delali poskuse, da bo v moško telo dali plod in ga nato s carskim rezom dali ven. Čeprav…ne vem, če je bilo to vse res. Vprašanje, ki se mi postavlja, je namreč, kje v trebuhu so našli prostor. :)

 • 8. tam nekje,...  |  28.11.2009 ob 16:32

  Jaz sem mnenja, da če je oseba sposobna oz, dovolj močno verjame vase, pa neglede na spol, je lahko na kakeršnem koli položaju(poklicu), le da se tega zaveda in, da ne izkorišča svoje pozicije. In ja, medsebojno spoštovanje in marsikatera stvar je lahko narejena brez besed, ker veš, da te partner ceni in mu(ji) ni ničrsar težko narediti, pa sploh ni važno kaj. Poznam pa nekoga, ki nestrpen do drugih oz. drugače mislečih.Groza. Boga tista, ki ga dobi. Vse je nekje vmes.

 • 9. Plujem  |  28.11.2009 ob 16:45

  Plujem

  Tam nekje,… – Bistveno za nas je, da se družimo s tistimi, ki so za nas dobri. S tistimi, ki nam ne škodujejo. S tistimi, ki se jim lahko zaupamo. In da smo tudi sami do drugih takšni, kot želimo, da so oni do nas. :)

 • 10. tam nekje,...  |  28.11.2009 ob 17:07

  Vem, ampak nekateri se pač ne bodo premaknili niti za pol centimetra od svojega prav, pa čeprav imajo ves čas narobe. Takim se pač umaknem oz. naredim korak nazaj, ker za take ni časa ne prostora.Žalostno je edino, da obstajajo.

 • 11. Plujem  |  28.11.2009 ob 17:25

  Plujem

  Ni žalostno, da obstajajo. Za njih je pomembno, da so. Za tiste, ki pa jih spregledajo, pa je pomembno, da zmorejo iti preko njihovih vztrajanj. Pa ne z nesramnostjo in teptanjem. Temveč s tem, da jih sprejmejo takšne kot so in jih ne skušajo spremeniti.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe to the comments via RSS Feed


 

November 2009
P T S Č P S N
« Okt   Dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats