Zdravo za želodček in rito :)

22.10.2009

V raznih revijah najdemo tisoč napotkov, kako se zdravo prehranjevati. Kaj jesti, koliko in kdaj. Sploh glede jedilnikov za zniževanje telesne teže so domisleni. A edina varianta, ki deluje na dolgi rok, je, da najdemo način, ki ustreza našemu telesu. Ne glede na to, ali želimo znižat, ohranit, ali zvišat telesno težo.

A pred sestavo “pravega” jedilnika je potrebno ugotoviti, katera hrana nam paše in ob katerem času dneva. Zato si od začetka vzporedno z obroki zapisujemo tudi, kako se po posamezni hrani počutimo. To je še posebej pomembno, če imamo težave z želodcem.

Zase sem ugotovila, da mi od sadja ustrezajo: slive, rumene hruške, temno grozdje, banane in lubenica. Neustrezajo pa mi jabolka, jagode, belo grozdje, melone, avokado in ananas. Prav tako mi ne odgovarja meso. Po zaužitju mesa postanem precej utrujena, zato ga uživam maksimalno 1-krat tedensko.

Od pijač mi najbolj ustreza navadna voda; občasno tudi kakšna šal’ca čaja. Pomembno je, da mešamo različne okuse čaja, da se telo ne navadi na določeno rožo (če so zeliščni). Ustrezajo predvsem bezeg, lipa in kamilice (a bolj poredko). Enkrat na dan se priporoča spiti šal’co zelenega čaja. Meni najboljši je ZEN CHAI (TeeKanne). Čaj naj bo blag; ravno toliko, da je voda obarvana.Najboljši je grenak, lahko pa ga sladkamo s tekočim medom in dodamo limono. Občasno je priporočljivo popiti tudi kozarček naravnega soka (npr. iz sveže stisnjenih pomaranč in grenivk) brez dodanega sladkorja, ki ga za lažje pitje lahko mešamo z navadno vodo.

Že ptički na veji čivkajo, da naj imeli 5 obrokov dnevno; zajtrk, malico 1, kosilo, malico 2 in večerjo.

Zajtrk naj bo obilen. Priporočljivo je, da jemo, ali pijemo nekaj toplega; ali vsaj segretega na sobno temperaturo. Najboljše je, če jemo polnozrnate žitarice (s semeni in suhim sadjem) in z mlekom, ki naj ne bo 1,6 ali manj (ker potem ni več beljakovinski, temveč je ogljikohidratni obrok). Žitarice lahko že večer prej namočimo v mleko in postavimo v hladilnik. S tem preprečimo izušitev telesa. Žitarice se namreč “napihnejo”, ko pridejo v stik s tekočino. Priporočljiva je tudi prosena kaša (ki je dobra tudi za lepe laske in čisto kožo). Dovoljena pa je tudi druga hrana; važno je, da jemo nekaj, kar imamo radi in kar nam paše. S tem si že zjutraj naredimo prijeten začetek dneva.

Sledi malica 1. Med zajtrkom in malico naj bo 3 ure pavze. Za malico pojemo manjše obroke. Lahko pojemo 1 manjši jogurt (ki naj bo samo  pasteriziran, ne pa tudi homogeniziran) z lanenimi semeni, malo kuhane zelenjave, kos ribe, ali kos manjšega sadja, ki nam ustreza.

Po 2 urah pojemo nekaj sadja; npr. 3 slive, par temnih grozdov ali 1 majhno hruškico. Čez 1 uro imamo kosilo.

Za kosilo se priporočajo naslednje kombinacije: meso in zelenjava; riž in zelenjava; riž in ribe; riž in mlečni izdelki; testenine z zelenjavo; testenine s sadjem; in krompir z zelenjavo; in krompir s sadjem.

Čez 3 ure imamo malico 2. Takrat se priporoča manjši jogurt, kuhano sadje ali kuhana zelenjava. Kruha in svežega sadja ali zelenjave takrat ne uživamo. Tudi pri kosilu kruh ni priporočljiv, če pa je že, naj bo v manjših količinah.

Čez 3 ure sledi večerja. Tudi takrat ne uživamo svežega sadja ali zelenjave. Najboljše je, če uživamo kuhano sadje ali kuhano zelenjavo. Lahko si spečemo tudi jajčno omleto z zelenjavo ali šunko in peteršiljem; vendar brez kruha.

Hrano lahko kuhamo, pečemo ali cvremo. Za cvrtje se priporoča (nerafinirano) sezamovo olje; lahko tudi (ekstra deviško) olivno, vendar slednjega dodamo po pečenju, ker ga ni priporočljivo pregrevati. Čebulo in meso (ali/in zelenjavo) se v takem primeru lahko prepraži na vodi.

Za solate se priporoča bučno olje, vendar naj bo domače (100 % in me tovarniške mešanice) in v majhni količini. Solimo s himalajsko soljo, ki ima minerale.

Dnevno spijemo vsaj 3 litre vode (če vodo normalno odvajamo in ne hodimo na dializo). Najbolje je, če vsako uro spijemo nekaj tekočine. Zaužitje tekočine v večjih količinah (npr. 0,5 l naenkrat) ni priporočljivo.

Občasno zaužijemo košček črne (70%) čokolade. Lahko si pripravimo tudi pecivo iz polnozrnatih keksov, suhega sadja, črne čokolade in mandeljev. Ali kakšno drugo pecivo, ki ni presladko.

Hrano sladkamo s fruktozo (tekočo ali v prahu). Jajca uživamo samo nekajkrat tedensko. Vsake 14 dni zaužijemo 1 celo trdo kuhano jajce zjutraj na tešče (da pospešimo telesne procese :) ).

Uporabljamo različne začimbe. Provansalsko mešanico, lahko malo čilija, popra; pri sladkih jedeh dodamo malo cimeta.

Najpomembnejše je, da si uredimo ritem prehranjevanja. Vsak dan naj bodo obroki približno ob istem času. Popoldanska malica in večerja naj bosta manjši. Za zajtrk pa si privoščimo tisto, kar se nam še posebej lušta. Pomembno je, da obrokov ne izpuščamo. Če se nam rado zgodi, da pozabimo jest, si lahko na mobitel naštimamo alarm (ali obroke dodamo v dnevni koledar), da nas opomni, da je čas za hranjenje. :)

Hrana je najpomembnejši del poti k zdravju. Naj jo bo dovolj (ne preveč in ne premalo); naj bo pripravljena okusno; postrežena barvito; in zaužita v miru in počasi. :)

 • Share/Bookmark

V kategoriji iz domačega kotla, samozdravljenje, zdravje

 

28 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Bostjan  |  22.10.2009 ob 21:35

  Bostjan

  Ja, najbolj enostavno in tudi zdravo, je da poslušaš svoje telo, kaj bi rado in potrebuje, in kaj mu paše in kaj ne. Seveda to ne pride čez noč, se pa naučiš čez nekaj časa. Če bi poslušal vse nasvete v revijah, ne vem no, ne bi dolgo časa zdržal pomoje, ker je vse napisano generalno, vemo pa da je vsak različen, tako na zunaj, kot znotraj, tako je pa tudi pri hrani :) Moj želodec recimo prenese marsikaj, tudi še tako čudne mešanice me ne spravijo na “tla”, samo parih stvari se moram paziti, pa še to bolj v smislu, da jih ne smem jesti zvečer recimo, pa če so še tako dobre in bi pasale :D

  Več obrokov na dan je idealna prehrana da, čimvečkrat jesti v majhnih količinah, s tem res ne moreš zgrešiti.

 • 2. Brot  |  22.10.2009 ob 21:53

  Ma to je use skupej prou za en kurac.Zjutroje treba pojest en par mstnih klobasd iunpopit pu litra vina tolko dazdržišdopozudne, tajkrat pa baba itak morenrdit kosilo.un dedc k nima usaj stu kil sploh ni dec k ga lahko usdakma mona nesevn iz giostuilne

 • 3. pitija  |  22.10.2009 ob 23:22

  Prav zrolat bi se mi moglo, da bi se takole prehranjevala. Škoda časa, za taka brezplodna razmišljanja in tak način hranjenja, raje ga pokurim v dobri družbi, ob obilni mizi, dobri pijači in na svežem zraku. Življenje dragi moji, življenje je pomembno ne pa le prehranjevanje. Raje živim kratko in sladko, kot pa dolgo in doooolgočasno. Jej, pij in ljubi, pa ti bo vedno lepo.

 • 4. Plujem  |  22.10.2009 ob 23:46

  Plujem

  Boštjan, da, samo telo je potrebno poslušati. Ker vse pove. Tudi glede zdravstvenih težav.

  Brot, če ti tak način življenja ustreza, potem si le privošči. :)

  Pitija, kar se tebi zdi brezplodno razmišljanje, je moja pot k zdravju. Vsak ima svoj način življenja. Vesela sem, da ti opisan način življenja omogoča srečno življenje. Potemtakem je tisto zate pravo. :)

 • 5. mile  |  23.10.2009 ob 02:16

  Star sem 50 let in že celo življenje živim zdravo in veselo.Visok sem 185 cm. in tehtam 101 kg.samih mišic.( če ne verjameš,vprašaj mojo ženo ).Svojo kondicijo in body vzdržujem s trdim delom,dobro voljo,srečo v bajti in seveda z dobro hrano.Če pa bi se moral držati zgoraj navedenih receptov in terminov …..ma,ne vem,no !!!Jem vse,pijem vse, ljubim se vsak dan……to je to.

 • 6. vidko  |  23.10.2009 ob 08:04

  Po mojem se preveč obremenjuješ s takim menijem. Začetek razmišljanja je pravilen, da ješ tisto kar ti paše, sam pol naprej te pa mal zanese. Da se zapisuješ pa študiraš pa itd. NO vsak ima svoj vesele. Delat pa jesti, kar ti paše pa ne boste predebeli ne presuhi. Sam ne mislim kar ti paše na tale tvoj sistem. Sezonsko hrano je treba jesti se pravi po zimi manj zelenjave pa več mesa. Da po kosilu postaneš malce bolj len pa nima veze zaradi mesa. Drugač si pa naredila svoj jedilnik, ki ni dost drugačen od tistih v revijah. Ajde srečno!!

 • 7. slivanaucu  |  23.10.2009 ob 08:41

  VIDKO, popolnoma prav imaš. Nekaj stavkov iz teksta je, mislim, napisano po sistemu Ctrl C – Ctrl V. Na nek način ima “brot” prav. Star sem 60 let: nimam težav s prebavo, holesterolom, sladkorjem in podobnimi sranji. Nikoli nisem imel težav z zaprtjem, itd. Enkrat sem bral recept nekega “umetnika”, kako delaš solato – zeleno. Ej, kaj je ta model vse napisal. In bistveno: “bognedaj”, da ne bi slučajno nalil olje prej, kot kis. O utrujenosti po kosilu: tu pa res, kot pravi VIDKO, nima veze. Telo samo zahteva počitek, zaradi presnove, prebave. Sitost je pač “logična posledica” prehranjevanja in takojšnje aktivnosti so zelo nezdrave. Da ne govorim, kakšne disertacije delajo ljudje z olivnim oljem. Oh, koliko bi se lahko še pisalo.

 • 8. Stane  |  23.10.2009 ob 08:50

  ..in v 14 dneh zgubiš dva tedna življenja… :D

 • 9. Plujem  |  23.10.2009 ob 08:53

  Plujem

  Ko je človek zdrav, se lahko prehranjuje tako, kot mu paše. Če se zdraviš, moraš hrano vsaj malo prilagoditi, da vnašaš tisto, kar te hitreje pozdravi.

  Slivanaucu; na način crt+c in ctrl+v ni narejen noben moj zapis (če pa kdaj bo, bom to jasno napisala oz. označila). Je pa res, da sem pri iskanju načina (samo)zdravljenja prebrala precej knjig in revij na temo različnih načinov prehranjevanja. Ta zapis je sestavljen iz različnih reči.

  Sem pa za vse vas vesela, da nimate zdravstvenih težav.:) In zahvaljujem se vam za napotke; vedno je fajn slišat še drugo plat. :)

 • 10. Plujem  |  23.10.2009 ob 08:55

  Plujem

  Stane; popolnoma se strinjam; v 14 dneh izgubimo točno dva tedna svojega življenje; ura namreč neustavljivo bije. :)

 • 11. Stane  |  23.10.2009 ob 08:59

  Plujem; nasveti so dobri! Se ne delam norca.. Tud js bi rabu neki takega, samo disciplina je problem…

 • 12. slivanaucu  |  23.10.2009 ob 09:03

  tisto o CTRL, sem napisal le, kot občutek, saj teh “kur” res najdeš v raznih revijcah malo morje. Je pa res, da vsako telo zahteva, potrebuje, prenese svoje in določene kemične procese, saj to – presnova hrane, res je. Zato ne jemlji te stvari osebno. Meni na srečno ne dela težav, ko si grem ob desetih zvečer delat gobov golaž. Si odrežem kos kruha in papcam. Eni pač verjetno celo noč ne bi spali zaradi tega. In dodajam: mogoče imam kilo ali dve več od tistih “normiranih”. Ti le jej tako, kot tebi paše.

 • 13. Plujem  |  23.10.2009 ob 09:08

  Plujem

  Ja, disciplina zna biti problem. Zato se priporoča, da se 3 tedne držimo; lahko si tudi napišemo; potem pride v navado.

  Sicer pa, najvažnejši nasvet je, da moramo jesti tisto, kar našemu telesu paše. Pa četudi so to mastne kolobase, kot je napisal Brot. Vsak pač po svoje.In tako je tudi edino prav. :)

 • 14. Stane  |  23.10.2009 ob 09:12

  Kar paše ja, potem se zna nardit da ti dohtar meri pritisk v barih, ne mm Hg :D

 • 15. Plujem  |  23.10.2009 ob 09:17

  Plujem

  Slivanaucu; saj ne jemljem osebno. :) Prav zanimivo je brati odzive bralcev. :)

  Zase počasi ugotavljam, kaj mi odgovarja. Se pa to razlikuje od situacije, okoliščin in počutja. Samo telo je treba poslušati, pa je stvar rešena. :)

 • 16. Plujem  |  23.10.2009 ob 09:19

  Plujem

  Stane, kar paše telesu, ne brbončicam. :) Samo v zadnjem obdobju smo žal premalo pozorni na telo. :)

  Ko prisluhnem, nimam problemov niti z idejami, kaj bi kuhala. Ker mi je vse kar pred očmi. :)

 • 17. Ars  |  23.10.2009 ob 10:32

  To je Montinjakov način diete, razen seveda krompirja in eksotičnega sadja. Tudi jaz se ga lotim dvakrat letno, predvsem, ko se počutim zapacanega. Drugače sem pa volk na svinjo in podobne packarije, mmmmmm;)Svinja + šport je enako, kot dieta – šport

 • 18. Plujem  |  23.10.2009 ob 10:49

  Plujem

  O Montinjakovi dieti sem pa brala samo članke. Kar se svinjine tiče, mislim, da ni tako zelo nezdrava, če ni premastna, da ni vsak dan na jedilniku, pa da se zraven je še kaj zelenjave. :)

 • 19. pajzbar  |  23.10.2009 ob 11:10

  in od kje je ta copypaste?

 • 20. Bostjan  |  23.10.2009 ob 22:20

  Bostjan

  In vse tiho je bilo :D

 • 21. Plujem  |  25.10.2009 ob 22:59

  Plujem

  Pajzar, sem že zgoraj napisala, kako je z mojimi zapisi.

  Boštjan, ne vem, na kaj se je nanašalo to, da vse tiho je bilo.

 • 22. Bostjan  |  26.10.2009 ob 13:03

  Bostjan

  Šalaa :D Sej ne, ja tko fina debata je bila ne, pol pa kar naenkrat nič :)

 • 23. Plujem  |  26.10.2009 ob 19:56

  Plujem

  A, to si mislil. :)

 • 24. Bostjan  |  26.10.2009 ob 22:28

  Bostjan

  To je bilo to ja :) Pa malce povezano s tvojimi komentarji/objavami tudi, jih kar malce pogrešam :)

 • 25. kastiljo  |  27.10.2009 ob 21:17

  kastiljo

  Zanimivi nasveti. Samo držal se jih pa ne bom, ker ponavadi jem tisto kar mi paše in (vsaj zaenkrat) zaradi tega nisem imel nikakršnih težav. Je pa res, da jem kar zdravo samo malo preveč sladkih stvari :D Se pa trudim, da pojem več manjših obrokov na dan.

 • 26. Plujem  |  28.10.2009 ob 19:08

  Plujem

  Kastiljo, saj važno je, da ješ, kar ti paše in da se dobro počutiš. :)

 • 27. Don Marko M  |  29.10.2009 ob 18:38

  no,no, tole pa mi ne boš prodala, da se po mesu slabo počutiš….zdaj si že dovolj mlada, da dobro veš, da če ni mesa, ni sexa….tudi zato meso in mesni izdelki, tudi 5x tedensko, ne škodi -prej nasprotno – poživi telo in duha…. priznam,da nimam ne časa ne volje tako temeljito, kot si zapisala, izvajati dnevne prehrane….jem pač vse, kar je okusno in kadar me prime….izogibam se le industrijsko pripravljene hrane, raznih fast food-ov….. ob vsem kar si zapisala, pa pogrešam le eno, a zame zelo pomembno zadevo….nikjer namreč nisi omenila gibanje….saj veš, jogging sprehodi, rekreacija, kolesarjenje, telovadba po vrtičku…. iz mojih izkušenj je namreč ritem prehranjevanja še tako lahko obsežen in discipliniran, a če ni spremljajočega gibanja, je vse zaman…. izvajanje fizične kondicije je po mojem tisto, ki hrani psiho v stabilnosti…posledično pa organizem sam od sebe sporoča potrebo sestavin za uživanje…. tako,da si lahko privoščiš kar en kolesarski podvigec od Lj do Kp….štartaš lahko takoj….za nazaj pa itak pelje vlak…. :)

 • 28. Plujem  |  29.10.2009 ob 18:58

  Plujem

  Marko, seveda je gibanje najbolj pomembno. A ta zapis je bil namenjen prehrani za (samo)zdravljenje. Sicer pa meso, ki ga omenjaš, sodi bolj med aktivnosti. :) Če bi bilo iz Lj., bi bilo bližje. :) Do mene je še kak hrib naprej. :) Bi mogla zdej štartat, da bi bla do maja dol. :)

  Kar se pa hrane tiče, za vsakega je edini recept ta, da je tisto, kar mu paše. :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Oktober 2009
P T S Č P S N
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats