Nedeljski šoferji

4.10.2009

To so tisti, ki dostikrat posredno povzročajo prometne nesreče. Prej, ko sem se peljala, sem imela priložnost videti kar nekaj “nedeljskih” šoferjev, ki jih je v zadnjem obdobju vse več na cesti (tudi sredi tedna :) ). Razumem in tudi prav je, da se držimo cestno prometnih predpisov (CPP) in znakov, ki so na cesti, vendar vsakršna pretiravanja v smislu “bom rajši peljal/a manj, da ne bo kej narobe”, so prav tako kršenje CPP. Če je cesta za 90 km/uro, se vozimo vsaj 80 km/uro. To ne pomeni, da se lahko vozimo 60 in v ovinkih zaviramo na 40; a veste, za vsak slučaj, da nas ne bi vrglo ven :-S. Naj pri tem omenim, da so bile vozne razmere popolnoma primerne za hitrejšo vožnjo; bilo je sončno, pozno popoldne, cesta je bila suha in ob cesti (daleč okoli) ni bilo stanovanjskih hiš ali prehodov za pešce. To je bil seveda prvi primer. Saj razumem, verjetno je gospodič kupil nov (rabljen) avtomobil in šel na probno vožnjo. Tudi to razumem, da se je moral na svojega Clia Storio še privaditi, da ni točno vedel, kje so upravljalne ročke itd. A vendar, če si tako nevešč vožnje, da se po cesti za 90 km/uro ne zmoreš peljati vsaj 80, prosim, treniraj vožnjo na zapuščenem parkirišču. Ravno, ko sem za hipec začela naštevati genitalije, se je gospodič odločil, da bo zavil na bencinsko črpalko. To je izvedel tako, da je že pri tabli 60 km/uro ostro (!) zavrl na 40 in se komaj “prebil” na levi pas. Naj dodam, da pred njim seveda ni bilo nikogar. Pa tudi iz nasprotne strani ni nihče prihajal.

Vsa srečna, da se je umaknil in z upanjem, da bo po polnjenju tanka odšel domov, sem se odpeljala naprej. A mirna vožnja ni dolgo trajala.

Kmalu sem dohitela kolono vozil, ki ji je predsedovala gospa v majhnem vozilu. Več kot očitno je gospe, ki se je peljala z njo, nekaj strumno razlagala, kajti vsakič, ko je začela mahati z desno roko, je začela ostro zavirati in voziti okoli 50 km/uro. Naj vmes še dodam, da je bila to še vedno cesta, kjer se po CPP vozimo 90 km/uro. Pred mano so bili trije avtomobili. Nekaj časa smo se peljali v račji koloni, nato so nestrpni začeli prehitevati. Vsi trije so prehitevali v škarje (joj). Tam je namreč odsek, kjer se zelo težko prehiteva, ker so ovinki. Ko so vsi trije, k sreči brez posledic, odhiteli naprej, sem se za gospo vozila jaz. Opazila sem način njene vožnje. Ko je govorila, je vozila 50 km/uro, ko je govorila sopotnica, je pospešila na 80. To je za moj avtomobilček pomenilo, da je tudi v zadnji ravnini ne bom mogla prehiteti. Ravnina je kratka, moj avtoček pa težak, z zelo počasnimi pospeški. V tistem momentu sem se seveda morala znova opomniti, zakaj sem že pred več kot letom in pol želela kupiti ravno tak avto. Na hitro sem imenovala eno genitalijo za to, da sem kupila avto, s katerim ne morem divjati. Takrat sem se tako odločila iz preventivnih razlogov. Da bi se navadila voziti počasi. No, ne rečem, da se nisem umirila, a vseeno. Takšne voznice, kot je bila gospa pred mano, še vedno želim prehiteti. Hitro sem sprejela sklep, da bo naslednji avto imel močne pospeške in da se bom pač brzdala pri stopanju na gas. No, kakorkoli. Gospa je k sreči pot nadaljevala naravnost tam, kjer sem jaz zavila desno. A ni šment, da me je že 200 metrov višje izsiljeval naslednji Clio, ki je prav tako vozil pod dovoljenim. A se že nisem več razburjala. Prispela sem namreč v drugo mesto, kjer je itak 50, tako da se 10 manj niti ne pozna kaj preveč.

Vsekakor pa taki nedeljski šoferji predstavljajo nevarnost na cesti. Vem, da je vsak odgovoren zase in za svoja dejanja, vendar…prepočasna vožnja stopnjuje tudi nestrpnost ostalih. Zato bi morali izvajati tudi tiste člene ZVCP-ja, ki določajo kazen za voznike, ki vozijo prepočasi! Pa tudi marsikomu ne bi smeli “dati” šoferskega izpita. Pa pri tem ne mislim na nesposobnost parkiranja. Ampak na dejstvo, da bi tisti, ki ne zmorejo peljati vsaj 85 % zahtevane hitrosti, morali uporabiti javni prevoz.

 • Share/Bookmark

V kategoriji pleh, tisto moje novo, življenje Tagi: , ,

 

14 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. K&K  |  4.10.2009 ob 21:22

  pika na i pa so šoferji s klubuki na glavi :(

  bejži v velikem loku ;)

 • 2. plujem  |  4.10.2009 ob 21:24

  plujem

  Sam res, na to sem pa pozab’la :) .

 • 3. chef  |  4.10.2009 ob 21:29

  chef

  Ravno danes sem skoraj totalno zasral zaradi enega takega. Iz čiste nervoze sem prišel po neumnem v škarje. Babnica ni tega niti opazila, samo mirno se je peljala naprej.

 • 4. matjaz  |  4.10.2009 ob 21:32

  Najhujši so šoferji, ki jim na ogledalu visi križec, po možnosti lesen.

 • 5. plujem  |  4.10.2009 ob 21:41

  plujem

  Chef, me veseli, da se ti je dobro izteklo. Kadar se znajdem v situaciji, ko me kdo nervira in ga ne morem varno prehiteti, se (če imam le čas) rajši nekje ustavim za kako minutko, dve. Uf, o tej temi bi lahko napisala še veliko. Tudi o tem, kar omenja Matjaž. Ali pa o tem, da nekateri še niso slišali, da imajo ogledala svoj namen in da niso le za okras ali popravljanje frizure. :)

 • 6. chef  |  4.10.2009 ob 21:51

  chef

  Matjaž, jaz poznam enega tipa, ki vsakič, preden odpelje, zmoli.

  @plujem: Doživel sem že žensko, ki je vzvratno ogledala zavrtela naravnost proti svojemu ksihtu. Ta je seveda bolj pomemben od dogajanja za njo. Ob takih me prime, da bi jih za ušesa.

  Počakat minuto je sicer dobra ideja, ampak meni se je danes blazno mudilo, če bi za minuto ustavil bi pa kolono dohitel čez dve minuti in bi bil na istem, samo da bi jih moral prehitet več.

 • 7. plujem  |  4.10.2009 ob 21:57

  plujem

  Chef, popolnoma razumem. Ja, take bi pa res morali za ušesa. Dostikrat pa je problem, ker takšnim “afnam” tudi policisti spregledajo neumnosti.

 • 8. noah  |  5.10.2009 ob 09:20

  noah

  Niso samo nedeljski vozniki krivi za kaos na cestah :lol: med tednom na primer,ko se vsem mudi v službo nastajajo zastoji pred semaforji,ko pri zeleni luči nekdo vneto telefonira,si prižiga cigareto,se ogleduje v ogledalu in se lišpa,išče radijsko postajo ali celo gleda tv,vneto debatira s sopotnikom….,ob tem pa pozabi speljat in tako namesto dvajsetih vozil prečkajo križišče le tri :lol: in še in še je takih zgodbic :lol:

 • 9. mayafaweks  |  5.10.2009 ob 20:47

  mayafaweks

  Ah ti nedeljski (in tedenski) vezniki.. in potem se čudijo, zakaj je na cestah kljub višjim kaznim še vedno ogromno nesreč…

 • 10. stickynsweet  |  6.10.2009 ob 09:16

  Ja, podobno temo sem tudi jaz že obdelala. Saj človek kar ne more, da ne bi, saj včasih resnično tudi jaz izgubljam živce za volanom. Zelo se strinjam s tvojim zadnjim odstavkom, saj očitno danes res že vsakdo lahko dobi vozniško. Kot da se jih v avtošoli hočejo čimprej rešit, hahaha.

  PS. Lahko obiščete tudi moj blog, kjer je še malo “pluvanja” po takih “nedeljskih” voznikih :-)

  http://lydia.101blog.si/Pljuvalnik/voznika-pa-e-vsakemu.html

 • 11. Don Marko M  |  6.10.2009 ob 11:07

  No, pa seštejmo kaj si spočela….med vožnjo si gledala voznika pred seboj, namesto vse naokoli….sekala si ovinke namesto,da bi jih polagala….zapela si “neprimerne” izraze, namesto da bi zapela s komadom iz radia….niti 1x nisi prekoračila predpisane hitrosti, namesto da bi pritiskala na gas, pa brenzala, pa tako večkrat zapored….te nedelje res drugače delujejo na voznika….dan ne dela pač…. btw….ko boš parkirala,povej prej…pa tudi ko boš na cesti….kakšen dan brez ceste mi itak ne more škoditi… :)

 • 12. plujem  |  6.10.2009 ob 11:13

  plujem

  Hehe. :) Sem se nasmejala. :)

  Marko, na cesti sem pa vsak dan, tako da…boš očitno od zdej naprej veliko doma oz. stran od ceste :) . Hehe. :)

 • 13. Don Marko M  |  6.10.2009 ob 11:22

  sploh ne….le v Lj se bom iz Kp vozil čez Italijo in Avstrijo v tistih dnevih…..sicer pa imamo letališče v Portorožu do Lj….tako visoko pa še ne voziš…. :)

 • 14. plujem  |  6.10.2009 ob 11:35

  plujem

  Hehe. Kaj pa veš, kako visoko sežem ;) . Samo če želiš priti v Lj., potem si v vsakem primeru v nevarnosti. Tudi če do Brnika (pardon Letališča Jožeta Pučnika) priletiš :) .

  Edina varianta bi morda bila, da uporabiš motornega zmaja in pristaneš na strehi stavbe, kamor želiš :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Oktober 2009
P T S Č P S N
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorije

od 06.02.2010

tumblr visitor stats